Padomā divreiz: 7 iemesli, kādēļ nav vērts dalīties ar savu Wi-Fi paroli

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Dalīties ar savu bezvadu interneta (Wi-Fi) paroli, kad kāds no draugiem atnācis ciemos, šķiet loģiski un saprotami, tāpat mūsdienās tas uzskatāms par draudzīgu žestu. Tomēr patiesībā tas var radīt nopietnas problēmas gan cilvēkam, kurš dalās ar paroli, gan arī tīklam.

Aģentūra “Unian” vēsta par galvenajiem iemesliem, kādēļ ir vērts divas reizes padomāt, pirms dalāties ar savu Wi-Fi paroli, un kādēļ šo informāciju paturēt slepenībā, tas ir – tikai to cilvēku lokā, kas dzīvo konkrētajā mājvietā un izmanto tur esošo maršrutētāju.

1. Nelikumīgas lejupielādes

Ja kādam ir izdevies pieslēgties jūsu maršrutētājam, tas ļauj izmantot interneta savienojumu dažādiem mērķiem. Arī ne tiem labākajiem. Pastāv risks, ka, pieslēdzoties jūsu Wi-Fi tīklam, kāds to var izmantot nelegāla satura lejupielādei. Tas atstās “tīmekļa pēdas”, kas galu galā norādīs uz jūsu maršrutētāju. Respektīvi – kāds lejupielādēs ko aizliegtu, bet viss liecinās, ka to esat darījis jūs.

2. Kaitnieciskas programmatūras izplatīšana

Kaitnieciska programmatūra ļoti bieži darbojas fona režīmā, un tas nozīmē, ka cilvēks var nemaz nezināt, ka viņa ierīce ir “inficējusies”, un tas rada riskus, vienkārši pieslēdzoties konkrētajam maršrutētājam.

Ja ierīce, piemēram, viedtālrunis, ir inficēta ar kādu ļaunatūru un pieslēdzas jūsu Wi-Fi tīklam, tas var nodarīt lielu kaitējumu, jo ļaunatūra, izmantojot rūteri, var uzbrukt visām jūsu mājas ierīcēm, kas pieslēgtas mājas Wi-Fi tīklam, piemēram, citiem telefoniem, planšetdatoriem un klēpjdatoriem.

3. Piekļuve privātiem datiem

Atļaujot kādam svešiniekam pieslēgties jūsu Wi-Fī tīklam, jūs faktiski dodat šim cilvēkam pieeju sistēmai, caur kuru plūst dati. Tostarp – arī jūsu privātie dati, piemēram,  fotogrāfijas, kas paredzētas tikai ģimenes albumam.

4. Jūsu IP adreses bloķēšana

Vairāki tīmekļa resursi, tostarp sociālie tīkli un tīmekļa spēles, var bloķēt lietotāju IP adreses gadījumā, ja ir pārkāpti lietošanas noteikumi. Ja kāds no jūsu draugiem, ciemojoties pie jums, kādā tīmekļa resursā pārkāpj noteikumus, tad rezultātā cietīsiet arī jūs, jo jūsu IP adrese konkrētajam resursam vienkārši tiks bloķēta.

5. Paroles izmantošana

Ja parole, ko izmantojat, lai pieslēgtos savam Wi-Fi tīklam, sakrīt ar citu jūsu kontu parolēm, tad kāds negodprātīgāks cilvēks, kurš ieguvis jūsu Wi-Fi paroli, var to ļaunprātīgi izmantot un iegūt piekļuvi citiem jūsu profiliem, piemēram, sociālajos tīklos, un e-pastam. Tieši tādēļ šajos pakalpojumos drošāk ir izmantot divu pakāpju autentifikāciju.

6. Interneta ātruma samazināšanās

Ja jūsu draugs izmantos Wi-Fi liela datu apjoma lejupielādei, tad tas ievērojami atsauksies uz interneta ātrumu. Piemēram, jūs skatāties viedajā televizorā video 4K kvalitātē, bet kāds no jūsu kompānijas lejupielādē lielus failus vai spēlē tīmekļa spēles. Tajā brīdī varēs redzēt, ka video “bremzē”, un interneta ātrums kopumā būs visai lēns.

7. Jūsu parole var nonākt nepareizajās rokās

Neviens nav pasargāts no tā, ka kāds jūsu paziņa, kurš bijis pie jums, pateiks paroli kādam citam… Un tas savukārt paaugstina visus sešus iepriekš minētos riskus.

Tiek norādīts, ka arī tad, ja parole nevienam no svešiniekiem nav zināma, maršrutētājs dažādu iemeslu dēļ var darboties sliktāk. Viena no izplatītākajām problēmām ir tā, ka rūteris novietots nepareizā vietā, kas slāpē signālu. Tāpat gadās arī brīži, kad rūteris vienkārši “nogurst” un to nepieciešams restartēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu