Atvieglota kārtība būvatļaujas pagarināšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Turpmāk būvatļaujas pagarināšanas gadījumā vairs nebūs jāiesniedz kadastrālās uzmērīšanas lieta institūcijā, kura pilda būvvaldes funkcijas, paredz otrdien valdībā apstiprinātās izmaiņas Ēku būvnoteikumos.

Kā norāda grozījumus izstrādājusī Ekonomikas ministrija (EM), lai risinātu būvju kadastrālās uzmērīšanas rindu problemātiku un personas varētu saņemt būves kadastrālās uzmērīšanas pakalpojumu saprātīgā termiņā, kā arī veicinātu savlaicīgu būvdarbu izpildi un būvju pieņemšanu ekspluatācijā, tika pārskatīts būvju kadastrālās uzmērīšanas procesu kopumā. Tā rezultātā Tieslietu ministrija sadarbībā ar Valsts zemes dienestu izstrādāja grozījumus Ministru kabineta noteikumos "Kadastra objekta reģistrācijas un kadastra datu aktualizācijas noteikumi", ar kuriem noteica gadījumus, kad nav nepieciešama būves kadastrālās uzmērīšanas lieta.

Turpmāk nepabeigtas ēkas būvniecības gadījumā būvatļauju varēs pagarināt, neveicot ēkas kadastrālo uzmērīšanu, bet veicot nepabeigtas jaunbūves deklarēšanu Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā.

Lai to izdarītu, Valsts zemes dienestā būs jāiesniedz nepabeigtas jaunbūves deklarācija, kurai pievieno ēkas novietnes izpildmērījuma plānu un arī ēkas fotoattēlu, kas apliecina deklarācijā norādītos būves raksturojošos rādītājus. Pēc šo datu reģistrēšanas Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, institūcijā, kura pilda būvvaldes funkcijas, ierosina būvatļaujas pagarināšana. Institūcija, kura pilda būvvaldes funkcijas, pārliecinās par nepabeigtas ēkas datu reģistrācijas faktu Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā.

Sagaidāms, ka šāda atvieglota kārtība veicinās iespēju savlaicīgi pagarināt būvatļauju, lai persona turpinātu un pabeigtu būvdarbus, kā arī mazinās Valsts zemes dienesta pakalpojuma (būves kadastrālā uzmērīšanas) rindu.

Vienlaikus precizēta ēku pieņemšanas ekspluatācijā kārtība gadījumos, kad vienas būvatļaujas būvniecības procesa ietvarā tiek realizēta dažādu būvju grupu būvniecība, ēku pieņemšanai ekspluatācijā ēkas kadastrālās uzmērīšanas lieta būs nepieciešama tikai otrās un trešās grupas ēkām (jaunbūvēm), bet citām būvprojektā ietvertajām būvēm, tostarp pirmās grupas ēkām, tā vairs nebūs nepieciešama.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu