Augšdaugavas novadā izsludināts oranžais brīdinājums par potenciāliem plūdiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Turpinoties ūdens līmeņa kāpumam Daugavā, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izsludinājis oranžās pakāpes brīdinājumu upes krastos lejpus Daugavpils.

Tas izsludināts Daugavas posmā no Līksnas līdz Nīcgalei, Augšdaugavas novadā. Šajā apgabalā prognozēta plašāku teritoriju applūšana gan Daugavas tuvumā, gan tās pieteku lejteces posmos.

Brīdinājums būs spēkā vismaz līdz svētdienai, 2. aprīlim. Sagaidāms, ka tas tiks pagarināts, jo Daugavā gaidāms tālāks ūdens līmeņa kāpums.

Iedzīvotāji aicināti neapmeklēt un nepārvietoties plūdu apdraudētajās teritorijās. Iespējama īpašumu un transporta infrastruktūras applūšana, var tikt traucēta elektroenerģijas un ūdens piegāde, kā arī telekomunikāciju sakari. Oranžās krāsas brīdinājums nozīmē arī to, ka var būt nepieciešama evakuācija.

Ja plūdi radījuši postījumus, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību, komunikācijas vai sabiedriskā transporta kustību, iedzīvotājiem jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības tālruņa numuru 112.

Jau ziņots, ka lielākajā daļā Latvijas upju turpinās ūdens līmeņa pazemināšanās vai nelielas svārstības, bet Daugavā ūdens līmenis pakāpeniski paaugstinās.

Daugavas baseinā Baltkrievijā ir līdz 22 centimetriem bieza sniega sega, šonedēļ daļa sniega izkusīs, gaidāms arī lietus, tāpēc ūdens līmenis Daugavā vēl celsies.

Saskaņā ar "Global Forecast System" prognozi šīs nedēļas beigās un nākamajā nedēļā Daugavas baseinā atkal gaidāmi stipri nokrišņi - gan sniegs, gan lietus. Augstākais ūdens līmenis likteņupē iespējams aprīļa vidū.

Foto: Daugava pie Daugavpils 29. martā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu