Video ⟩ Augšdaugavas novadā ūdens līmenis kāpj par 30 centimetriem diennaktī

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Plūdi Augšdaugavas novadā, Višķos
Plūdi Augšdaugavas novadā, Višķos Foto: Augšdaugavas novada dome

Augšdaugavas novadā ūdens līmenis patlaban turpina celties par 30 centimetriem diennaktī, informēja novada pašvaldības izpilddirektors Pēteris Dzalbe.

Turpina applūst teritorijas deviņos novada pagastos, kuros pašvaldība lūgusi izsludināt ārkārtas situāciju. Ir slēgti satiksmei vairāki pašvaldības un viens valsts ceļš, kā arī vēl dažām mājsaimniecībām vairs nav iespējas nokļūt līdz sauszemei bez laivas.

TVNET lasītāja Igora iesūtītais video: 

Dvietes pagastā ir māja, kuras iemītniece ir nošķirta no ārpasaules, bet atteikusies no evakuācijas. Ar viņu tiekot uzturēta komunikācija, lai nepietrūktu pārtikas.

Applūduši ir arī Višķi, kur Luknas ezerā ūdens līmenis cēlies par 2,77 metriem virs novērojumu stacijas nulles atzīmes, liecina Plūdu riska informācijas sistēmā publicētā informācija.

Tālāk ir pārplūdusi arī Dubnas upe, stāstīja Dzalbe.

Ūdens līmenis šajā apkaimē ir netipiski augsts vairākās mazajās upēs, to caurplūde ir pārāk zema. Acīmredzami laikus netiek tīrītas to gultnes, tādēļ ir kavēta ūdens notece, tādēļ pēc plūdiem būs jārisina šie jautājumi kopīgi ar Latvijas Valsts mežiem un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, sacīja amatpersona.

Šogad plūdu līmenis Augšdaugavas novadā ir netipiski augsts. Pēc Dzalbes teiktā, palu situācija šogad ir līdzīga 2013.gadam, tikai tad vēl bija ledus sastrēgumi ap Līvāniem un Nīcgali, kurus vajadzēja monitorēt un lemt, vai tos spridzināt, lai palielinātu caurteci.

Nākamnedēļ tiekot prognozēta ūdens līmeņa paaugstināšanās, taču kāpuma temps samazināsies līdz desmit centimetriem dienā. Pietiekot ar vēl tikai pieciem centimetriem, lai applūstu 10-20 mājas dārzkopības kooperatīva "Kooperators" teritorijā Līksnas pagastā, bet ar 15 centimetriem - lai appludinātu Tabores pagasta kooperatīvu "Maļutki". Šajos kooperatīvos cilvēki dzīvo visu gadu, gan ne visās mājās, sacīja Dzalbe.

Ir arī pāris zemnieku saimniecības, kas "nogrieztas" no ārpasaules, un vienai saimniecībai vajadzīga palīdzība, lai varētu nodot pienu pārstrādei. Zemessardze sniedz palīdzību, lai nogādātu bērnus skolās.

Kā jau vēstīts, ceturtdien upju ūdens līmeņa straujās paaugstināšanās dēļ Augšdaugavas novada pašvaldības domes sēdē pieņemts lēmums prasīt Ministru kabinetam izsludināt ārkārtējo situāciju novada Bebrenes, Dvietes, Kalkūnes, Līksnas, Nīcgales, Pilskalnes, Sventes un Tabores pagastos, bet piektdien šim sarakstam pašvaldība ar ārkārtas sēdes lēmumu pievienoja arī Laucesas pagastu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu