Aizvadītajā nedēļā vidējā elektroenerģijas cena Latvijā pieauga par 29% (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenas "Nord Pool" reģionā pieauga, tostarp Latvijā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena palielinājās par 29% un bija 72,45 eiro par megavatstundu (eiro/MWh), informē AS "Latvenergo" pārstāvji.

Lietuvā elektroenerģijas cena vidēji bija 75,59 eiro/MWh, kas bija par 34% lielāka nekā iepriekšējā nedēļā. Igaunijā elektroenerģijas "spot" cena pieauga par 32% līdz vidēji 72,43 eiro/MWh.

"Nord Pool" nedēļas sistēmas cena pieauga par 26% līdz vidēji 81,21 eiro/MWh. Arī Centrāleiropā elektroenerģijas cena palielinājās - Francijā tā pieauga par 14% un bija 92,16 eiro/MWh, Vācijā elektroenerģijas cena bija 89,16 eiro/MWh jeb par 17% augstāka nekā iepriekšējā nedēļā.

Elektroenerģijas cenu pieaugumu "Nord Pool" reģionā veicināja par 6% lielāks elektroenerģijas patēriņš, ko ietekmēja vēsāki laikapstākļi. Turklāt aizvadītajā nedēļā bija vērojams energoresursu cenu kāpums. Tikmēr vēja izstrāde reģionā bija nemainīga, salīdzinot ar nedēļu iepriekš.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenas Baltijā sekoja cenu pieauguma tendencei Ziemeļvalstīs, un papildus minētajiem faktoriem cenas Baltijā ietekmēja par 30% zemāka elektroenerģijas plūsma no Zviedrijas "SE4" tirdzniecības apgabala, bet plūsma no Somijas bija par 25% lielāka nekā nedēļu iepriekš.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 8884 gigavatstundas (GWh), bet izstrādes apjomi - 9205 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs pieauga par 5% līdz 529 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija 131 GWh, kas ir par 3% lielāks nekā nedēļu iepriekš. Igaunijā elektroenerģijas patēriņš pieauga par 8% līdz 173 GWh. Lietuvā patēriņš bija 225 GWh, kas pieauga par 3%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijā kāpa par 12%, un kopā tika saražotas 424 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms kāpa par 22% līdz 256 GWh. Igaunijā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 3% un bija 72 GWh. Tikmēr Lietuvā ražošanas apjomi samazinājās par 2%, un tika saražotas 96 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 196%, Igaunijā - 42%, bet Lietuvā - 43%. Baltijas valstīs tika saražoti 80% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu