VZD: jaunie noteikumi 2000 klientiem ļaus saīsināt kadastrālās uzmērīšanas izpildes laiku

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/LETA

Stājoties spēkā jaunajiem noteikumiem un vienkāršojot būvju kadastrālās uzmērīšanas procesus, Valsts zemes dienests (VZD) apmēram 2000 klientiem saīsinās kadastrālās uzmērīšanas izpildes laiku, informēja VZD.

Stājoties spēkā prasībai, ka līdz 2022.gada 1.oktobrim bija jānodod ekspluatācijā vai arī jāpagarina būvatļaujas ēkām, kur būvniecība sākta pirms 2014.gada 1.oktobra, VZD būtiski auga rindas uz būvju kadastrālo uzmērīšanu. Pakalpojuma saņemšanai rindās nākas gaidīt daudzus mēnešus.

Taču tagad saīsināt pakalpojuma saņemšanas laiku kļuvis iespējams, jo ir stājušies spēkā grozījumi normatīvajos aktos, kas mazina birokrātiskos procesus šī pakalpojuma izpildē, atzīmē VZD ģenerāldirektore Vita Narnicka.

VZD klientiem saņemot paziņojumu par kadastrālās uzmērīšanas izpildes laika samazināšanu nekur nav jāvēršas, jo paziņojumā norādītajā laika periodā ar viņiem sazināsies VZD atbildīgie speciālisti un vienosies par precīzu objekta apsekošanas datumu un laiku.

Pirms nepilnām divām nedēļām stājas spēkā Ministru kabineta 7.martā apstiprinātie "Būvju kadastrālās uzmērīšanas noteikumi", kas nosaka kārtību, kādi dokumenti jāiesniedz VZD, lai sāktu būves vai telpu grupas kadastrālās uzmērīšanas procesu bez apsekošanas vidē.

Kā uzsver VZD, tagad kadastrālās uzmērīšanas process kļuvis vienkāršāks, jo ar noteikumu stāšanos spēkā ir mazināts ne tikai administratīvais slogs, bet jaunā kārtība ļaušot atsevišķos gadījumos atteikties no būvju kadastrālās uzmērīšanas, jo nepieciešamos datus Valsts zemes dienests iegūs no būvniecības informācijas sistēmas (BIS) un tikai tad, ja tie nav pieejami, tos būs jāuzrāda dokumentu veidā.

Kadastrālo uzmērīšanu var neveikt, ja īpašnieks par nepabeigtu jaunbūvi - ēku, kurai nav izbūvēti visi stāvi vai nav izbūvēts kāds no ēkas konstruktīvajiem elementiem, pārsegumi, jumta konstrukcija, jumta segums - VZD iesniedz nepabeigtas jaunbūves deklarāciju ar pievienotu ēkas novietnes izpildmērījuma plānu, kurā norādīta ēkas kontūra.

Papildus nepieciešami arī ēkas fotoattēli ar faktisko situāciju un būvatļauju, ja tie nav pieejami BIS.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu