"Wikipedia" Krievijā tiek sodīta par Ukrainas karam veltītu šķirkli (2)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Maskavas tiesa kārtējo reizi sodījusi vietni "Wikipedia" par to, ka tā atteikusies izņemt vienu no krievu valodas versijas šķirkļiem, kas veltīts Krievijas iebrukumam Ukrainā.

Krievijas valdība cenšas apspiest objektīvas informācijas vai kara kritikas izplatīšanu.

Tiesa ar diviem miljoniem rubļu (17 100 eiro pēc Eiropas Centrālās bankas 2022.gada 1.marta kursa) sodīja bezpeļņas organizāciju "Wikimedia Foundation", kas pārvalda bezmaksas publiski rediģēto enciklopēdiju. Sods noteikts par organizācijas atteikšanos izņemt šķirkli "Krievijas okupācija Zaporižjas apgabalā", kas ir viens no četriem Krievijas pērn septembrī anektētajiem Ukrainas apgabaliem.

Starptautiskā sabiedrība šos prettiesiskos aneksijas aktus, tāpat kā 2014.gadā veikto Krimas aneksiju, neatzīst.

Tā nav pirmā reize, kad "Wikipedia" Krievijā tiek sodīta par atteikumu dzēst informāciju par karu Ukrainā, kurus Maskavas varasiestādes pasludinājušas par nepatiesu.

Pagājušajā nedēļā tā pati tiesa Maskavā sodīja "Wikimedia Foundation" ar 800 000 rubļiem par to, ka netika dzēsts šķirklis par krievu rokgrupu "Psychea", kuru varasiestādes pasludinājušas par ekstrēmistisku.

Pērn novembrī organizācijai tika piespriests divu miljonu rubļu sods par atteikumu dzēst it kā nepatiesu informāciju septiņos "Wikipedia" šķirkļos par karu Ukrainā.

Šajos šķirkļos bija informācija par Krievijas karaspēka pastrādātajām zvērībām Kijivas piepilsētā Bučā un par Mariupoles teātra sabombardēšanu, noslepkavojot simtiem civiliedzīvotāju, kas tajā bija meklējuši patvērumu.

"Wikimedia" pēc ceturtdienas sprieduma paziņoja, ka arī turpmāk negrasās dzēst saturu, pret kuru izteiktas nepamatotas pretenzijas, un apstrīdēt nepamatotos spriedumus.

Organizācija arī uzsver, ka pēdējo desmit gadu laikā "Wikipedia" versija krievu valodā un tās redaktori ir piedzīvojuši Krievijas valdības draudus enciklopēdijas vietni bloķēt.

Jau neilgi pēc atkārtotā iebrukuma Ukrainā Krievijā stājās spēkā kriminālkodeksa grozījumi, kas paredz līdz pat 15 gadiem ilgu cietumsodu par "viltus ziņu" izplatīšanu un armijas "diskreditāciju".

Krievijas varasiestādes par viltus ziņām pasludinājušas jebkuru informāciju, kas atklāj Ukrainā pastrādātos kara noziegumus, civiliedzīvotāju slepkavošanu, krievu ciestos zaudējumus un ukraiņu tautas pretestību iebrucējiem.

Krievijā pat aizliegts pret Ukrainu uzsākto karu saukt par karu vai iebrukumu, vai jebkurā citā piemērotā vārdā. Visi mediji ir spiesti lietot Kremļa uzspiesto eifēmismu - "specoperācija".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu