Prokremliskā dezinformatore "meitene no Donbasa" izrādās amerikāniete; kontus uzturējuši 15 cilvēki "visā pasaulē" (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: twitter

Prokremlisku sociālo mediju kontu tīkla uzturētāja, kas uzdevās par "meiteni no Donbasa" un palīdzēja izplatīt daļēji safabricētus Pentagona dokumentus, izrādījusies amerikāniete, kura vēl nesen bija apakšvirsniece ASV Jūras spēkos, ziņo ārvalstu mediji.

Ar segvārdu "Donbass Devushka" pazīstamajai sievietei ir konti "Telegram", "Twitter", "YouTube" un citās platformās, kur viņai ir kopumā ap 135 000 sekotāju. Viņa bija aktīva arī citās sociālo tīklu platformās, ierakstīja podkāstus un nodarbojās ar citām aktivitātēm, tai skaitā naudas vākšanas kampaņām, raksta "The Wall Street Journal". Viņas konts bija arī viens no pirmajiem, kas popularizēja slepenus Pentagona dokumentus, ko nelielās tērzētavās nopludināja 21 gadu vecais ASV Nacionālās gvardes darbinieks Džeks Teišeirs.

Kā norāda tīmekļa medijs "The Insider", "Donbass Devushka" uzdevās par "Krievijas ebrejieti no Luhanskas" un bija pazīstama arī ar citiem segvārdiem - Mila Medvedeva, @luganskforlife, "CheburekiVibes", "MeatballSubZero", "YuGopnik", "GhostofLugansk". Taču interneta aktīvistu grupa NAFO, kas atbalsta Ukrainu un cīnās pret Krievijas dezinformāciju, atklājuši, ka šo kontu uzturētāja patiesībā ir 37 gadus vecā amerikāniete Sāra Bilsa, kura līdz 2022.gadam bija ASV Jūras spēku aviācijas elektrotehniķe. 

Bilsas sociālo tīklu konti, kuros viņa glorificēja Krievijas bruņotos spēkus un algotņu grupējumu "Vagner", bija starp angļu valodā rakstošajiem prokremliskajiem sociālo tīklu kontiem ar vislielāko sekotāju skaitu. Tos viņa uzturēja laikā, kad strādāja ASV Jūras spēkos.

Bilsa sestdien sniedza interviju "The Wall Street Journal", kurā atzina, ka ir "Donbass Devushka" kontu administrētāja un ka viņa ar šo identitāti ierakstījusi podkāstus un vadījusi līdzekļu vākšanas kampaņas. Tomēr sieviete norādīja, ka esot tikai viens no 15 cilvēkiem "visā pasaulē", kas uztur "Donbass Devushka" kontus. Bilsa neidentificēja pārējos sociālo tīklu kontu uzturētājus.

"Donbass Devushka" konti arī tirgoja preces ar "Vagner" un Krievijas bruņoto spēku simboliku, solot ieņēmumus ziedot "Donbasa brīvībai" un palīdzēt "mūsu vīriem frontē".

5.aprīlī "Donbass Devushka" "Telegram" kontā ar 65 000 sekotāju tika publicēti četri nopludināti slepenie Pentagona dokumenti. Lai arī tie nelielās tērzēšanas grupiņās bija nopludināti jau pirms vairākiem mēnešiem, pasaules uzmanību tie ieguva pēc "Donbass Devushka" publikācijas, ko pēc tam pārpublicēja vairāki lieli Krievijas prokremliskie sociālo tīklu konti.

Bilsa apgalvo, ka nopludinātos dokumentus "Donbass Devushka" kontos esot publicējis cits kontu administrators un ka viņa esot bijusi tā, kas šos ierakstus pēc dažām dienām izdzēsusi. "Es pat neko nezinu par šo dokumentu autentiskumu vai kas tajos rakstīts. Es īsti pat nemāku tādus dokumentus lasīt," "The Wall Street Journal" žurnālistiem sacīja Bilsa.

Kā norāda medijs, "Donbass Devushka" kontos publicētie Tešeira nopludināto dokumentu attēli bija izrediģēti - tajos bija uzpūsti Ukrainas zaudējumi, savukārt kritušo Krievijas karavīru skaits bija samazināts.

Bilsa ierakstījusi podkāstus, kuros aicinātie viesi aizstāvējuši Krievijas līderi Vladimiru Putinu un iestājušies pret ASV palīdzību Ukrainai. Bilsa podkāstos runāja ar nelielu krievu akcentu un apgalvoja, ka esot dzimusi Luhanskā.

Dokumentus, kas ir daļēji safabricēti, nelielās tērzēšanas grupās nopludināja 21 gadu vecais ASV Nacionālās gvardes darbinieks Džeks Teišeirs.

Teišeirs stājās tiesas priekšā Bostonā pēc nedēļu ilgas izmeklēšanas par ASV militāro noslēpumu nopludināšanu.

Tešeirs tika aizturēts "saistībā ar izmeklēšanu par slepenas nacionālās aizsardzības informācijas neatļautu vākšanu, saglabāšanu un pārraidīšanu", un FIB aģenti viņu nogādāja apcietinājumā. Viņam izvirzītas apsūdzības par apsūdzības par "valsts aizsardzības informācijas neatļautu saglabāšanu un pārsūtīšanu".

Bilsa par ASV Jūras spēku aviācijas elekrotehnoloģiju apakšvirsnieci sāka strādāt 2020.gada beigās, kad viņai bija piešķirta E-7 pakāpe. Darba vietu viņa pameta 2022.gada novembrī, taču jau ar zemāku pakāpi - E-5, norāda "The Wall Street Journal". Pagaidām nav zināms, kāpēc Bilsa tika pazemināta. Viņa pati apgalvo, ka no Jūras spēkiem esot aizgājusi veselības apsvērumu dēļ, jo cietusi no posttraumatiskā stresa sindroma.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu