Garšīgā Grieķija: no vietējā "street-food" līdz "antikristo" gatavošanas metodei

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Grieķi ir pazīstami ar to, ka viņi mīl ēdienu, mīl ēst un pabarot citus. Grieķija ir vieta, kur jūs nekad nejutīsit izsalkumu. Tradicionālie grieķu ēdieni ir piesātināti ar garšu un galvenokārt gatavoti no svaigām vietējām sastāvdaļām, piemēram, Vidusjūras dārzeņiem, olīveļļas un sieriem. Ja plānojat ceļojumu, noteikti izmēģiniet kādu no šiem gardajiem grieķu ēdieniem.

Ko baudīt galvaspilsētā?

Atēnas ir viens no tūristu iecienītākajiem galamērķiem, uz kurieni var nokļūt arī no Rīgas ar airBaltic vai AEGAN, tāpēc, lai visu paspētu apgūt, bieži vien visātrāk un ērtāk nobaudīt vietējo “fast food”! Giross, kādu mēs tos zinām mūsdienās, kļuva par slavenu ēdienu pēc grieķu imigrantu ierašanās no Mazāzijas pagājušā gadsimta 20. gados.

Iedvesmojoties no turku kebaba, grieķi, kas ieradās no Anatolijas, radīja grieķu versiju, izmantojot vietējās sastāvdaļas. Giross galvenokārt tiek gatavots no cūkgaļas vai liellopa gaļas, bet ir parādījušās jaunas variācijas ar vistas gaļu, jūras veltēm un pat vegāniskām alternatīvām.

Neatkarīgi no tā, kādu gaļu izvēlaties, giross tiek pasniegts mīkstā pitas maizē. Tam pievieno sīpolus, svaigus tomātus, ceptus kartupeļus un caciki (tzatziki) mērci, kas pagatavota no grieķu jogurta, gurķiem un ķiplokiem.

Foto: Shutterstock

Desertu valstība - Saloniki

Saloniki ir otra lielākā Grieķijas pilsēta, un uz to no Rīgas var nokļūt ar aviokompāniju airBaltic. Saloniki ir lieliska vieta, kur nobaudīt vietējos desertus - koulouri vai bougatsa. Koulouri ir ar sezama sēklām pārklāts maizes gredzens, klasisks "street-food" ēdiens, savukārt bougatsa ir mutē kūstošs filo mīklas pīrāgs divās versijās - vai nu ar mannas putraimu un krējuma pildījumu, pārkaisīts ar pūdercukuru un kanēli, vai sāļš ar siera vai maltās gaļas pildījumu.

Foto: Shutterstock

Antikristo tehnika

Antikristo ir tradicionāls gaļas pagatavošanas veids Krētā. Jēru (retos gadījumos kazu) sagriež četrās daļās, kas tiek apbērtas ar sāli un ceptas uz lieliem koka iesmiem, kas izkārtoti ap uguni apļveida formā, ņemot vērā vēja virzienu.

Foto: Shutterstock

Šāda tehnika ļauj gaļai gatavoties savos taukos ar siltumu, kas nāk no liesmām, nevis oglēm. Šis savdabīgais gaļas gatavošanas nosaukums nozīmē "pāri ugunij" - gaļa tiek gatavota lēni, dažreiz līdz pat sešām stundām.

Nobaudi šo senatnīgo metodi Iraklijā, Krētā, uz kurieni var aizlidot gan ar aviokompāniju airBaltic, gan izmantojot tūroperatoru Novatours, Tez Tour, Coral Travel vai Alida Tūrs ceļojumu piedāvājumus!

Bagātīgā Rodas sala

Rodas virtuvei vienmēr piemitusi bagātīga garšu buķete. Pateicoties auglīgajai zemei, salas receptēs izmantotās pamatsastāvdaļas ir kvieši un olīvas. Ēdienos parādās kuskuss, dažādi makaronu veidi un dārzeņi - savvaļas zaļumi, garšaugi, vīnogulāju lapas, ķirbji, sīpoli, kaperi un zaļās pupiņas.

Uzkodā tradicionāli pasniedz pitaroudia - fritētas aunazirņu bumbiņas ar sasmalcinātu piparmētru, sīpoliem un tomātiem, cukini bumbiņas un pildītas ciklamenu lapas ar lēcām.

Pamatēdienā ir vērts nogaršot ar savvaļas zaļumiem (pazīstams kā vlita) un portulaku gatavoto sautējumu. Drosmīgākajiem jāizmēģina karavolous – gliemeži, kas gatavoti tomātu mērcē. Vietējie iecienījuši arī amarangoi – etiķī vārītus margrietiņu dzinumus, kas tiek pasniegti ar skordāliju (biezeni, kas pagatavots no sasmalcinātiem ķiplokiem un kartupeļiem/maizes). Bet desertā melekouni – sezama sēklu un medus gardums.

Arī Rodas sala ir viens no tūristu iecienītākajiem galamērķiem, kas no Rīgas ir vien trīsarpus stundu lidojumā, lidojot ar airBaltic un ceļojot ar Tez Tour vai Novatours.

Foto: Shutterstock

Ja vīnot - tad uz Patru! 

Peloponēsas pussala ar galamērķi Patru (lidojumi ar tūroperatoru Tez Tour jau no jūnija!) ir lieliska vieta, kur baudīt vietējos ēdienus un dzērienus, piemēram, vīnu. Šis galamērķis ir viens no vecākajiem vīna ražošanas reģioniem pasaulē - tieši Patra ir slavena ar saviem vīniem, jo īpaši sauso baltvīnu dēļ. Patras vīni tiek slavēti par aromātisko profilu, vieglumu, kā arī skābuma un svaiguma līdzsvaru. 

Foto: Unsplash

Atšķirība starp ūzo un cipuro

Grieķijas kūrortpilsētas Kavalas (jauns maršruts no Rīgas, ko piedāvā tūroperators ITAKA) multikulturālā pagātne atspoguļojas mūsdienu virtuvē. Austrumi satiekas ar rietumiem, salds ar sāļu, pikants ar aromātisku...

Pēc kārtīgas maltītes seko deserts - pusmēness formas kourabiedes (mandeļu cepumi, kas pārklāti ar pūdercukuru). Un, protams, "ceļakājai" tiks piedāvāta glāze (vai divas) vietēji destilēta ūzo vai cipuro.

Ūzo ir tradicionāls grieķu dzēriens, kura ražošanai izmantoti dažādi augi un garšvielas, un tam raksturīga anīsa garša. Savukārt cipuro ir vīnogu destilāts.

Foto: Shutterstock

Ko piedāvā Korfu?

Jau no maija lido no Rīgas uz Korfu ar airBaltic vai ceļo ar tūroperatoru Novatours. Korfu salas virtuve ir ietekmējusies no citu valstu tradicionālajiem ēdieniem, taču tie pārsteidz ar garšu daudzveidību un Grieķijas svaigajiem produktiem. Piemēram, pastitsada - pikantā tomātu mērcē sautēta liellopa gaļa, kuru pasniedz ar pastu. Vai sofrito – lēni gatavota teļa gaļa. Savukārt jūras velšu cienītājiem jāizmēģina bordeto (bourdeto) – zivi pikantā mērcē, kas gatavota no sīpoliem, olīveļļas, citronu sulas, sāls un, protams, sarkanajiem pipariem. 

2023. gada vasaras sezonā lidosta “Rīga” piedāvā savienojumus ar vairāk nekā 100 tiešo regulāro un čartera lidojumu galamērķiem. Regulārus lidojumus no Rīgas nodrošina aviokompānijas airBaltic, AEGEAN, Finnair, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, Transavia, Turkish Airlines, Uzbekistan Airways un Wizz Air. Lidostas “Rīga” galamērķu karte pieejama šeit. No lidostas "Rīga" uz Grieķiju ir pieejami septiņi dažādi galamērķi:

  • Atēnas – airBaltic, AEGEAN
  • Iraklija (Krētas sala) - airBaltic; tūroperatori Novatours, Tez Tour, Coral Travel, Alida Tūrs
  • Kavala - tūroperators ITAKA
  • Korfu - airBaltic, tūroperators Novatours
  • Patra (Peloponesas pussala) – tūroperators Tez Tour
  • Roda – airBaltic, tūroperatori Tez Tour un Novatours
  • Saloniki - airBaltic

Raksts tapis sadarbībā ar lidostu “Rīga”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu