Bulgārijas proeiropeiskās partijas pavirzās tuvāk valdības izveidošanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais Bulgārijas premjerministrs Boiko Borisovs
Bijušais Bulgārijas premjerministrs Boiko Borisovs Foto: NIKOLAY DOYCHINOV/AFP

Bijušā premjerministra Boiko Borisova vadītā konservatīvā partija GERB un centriskā partiju apvienība Turpinām pārmaiņas/Demokrātiskā Bulgārija (PP-DB) otrdien panākušas būtisku vienošanos, kas pavirzījusi tuvāk iespējamo jaunās valdības izveidošanu.

Panākta vienošanās par vispārēju Nacionālās sapulces likumdošanas programmu, kurā galvenā vērība pievērsta to likumu pieņemšana, kas tuvinātu Bulgārijas iestāšanos Eirozonā un Šengenas zonā.

2.aprīlī Bulgārijā notika jau piektās parlamenta vēlēšanas pēdējo divu gadu laikā, taču to rezultāti faktiski neko nav mainījuši spēku samērā, kas iepriekš liedza izveidot stabilu valdību.

Lai gan vēlēšanās uzvarēja GERB, iegūstot 26,5% balsu, tai radušās lielas grūtības izveidot valdību, jo PP-DB, par kuru nobalsoja 24,5% bulgāru, līdz šim atteicās sadarboties ar Borisova vadīto partiju, vainojot to korupcijā.

GERB un PP-DB vienošanās paredz arī prokuratūras reformēšanu, bet lai to panāktu nepieciešams vismaz pusgadu ilgs parlamenta darbības periods, ko iespējams nodrošināt, vienīgi apstiprinot stabilu valdību.

Panāktā vienošanās paredz, ka par parlamenta spīkeru vispirms tiks ievēlēts GERB pārstāvis Rosens Žeļazkovs, kuru pēc trīs mēnešiem, ja Nacionālā sapulce joprojām tobrīd funkcionēs, amatā nomainīs PP-DB izvirzīts kandidāts.

Savukārt PP-DB izvirzīs pirmo juridiskās komitejas priekšsēdētāju, kuru pēc trīs mēnešiem rotācijas kārtībā nomainīs GERB pārstāvis.

Tomēr PP-DB pārstāvis sarunās ar GERB Nikolajs Denkovs uzsvēris, ka vienošanās attiecas vienīgi uz likumdošanas programmu, nevis uz atbalstu konservatīvo vadītai valdībai.

Denkovs piebildis, ka šis jautājums vēl tiks apspriests, taču viņš šauboties, ka kaut kas varētu mainīties. PP-DB piedāvā GERB atbalstīt viņu veidotu valdību, taču pagaidām nekas neliecina, ka Borisovs pēc uzvaras vēlēšanās varētu piekrist šādam kompromisa variantam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu