Eiropas Savienība gatavojas pilsoņu evakuācijai no Sudānas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: STRINGER/EPA

Eiropas Savienība (ES) plāno iespējamo ES pilsoņu evakuāciju no Sudānas galvaspilsētas Hartūmas, kad situācija to atļaus, piektdien paziņojusi augsta ranga ES amatpersona.

"Mēs cenšamies koordinēt operāciju, lai izvestu mūsu civiliedzīvotājus no pilsētas, kas šobrīd atrodas augsta riska situācijā. Mēs strādājam pie dažādām iespējām cilvēku izvešanai," sacīja amatpersona.

Pagaidām secināts, ka drošības situācija nav piemērota šādas operācijas veikšanai.

ES un septiņas bloka dalībvalstis ar misijām Hartumā uzmanīgi sekos līdzi situācijai, gaidot piemērotu brīdi, lai veiktu evakuāciju, paziņoja amatpersona.

Jau ziņots, ka Hartūmā un citur Sudānā kopš pagājušās sestdienas notiek aktīva kaujasdarbība starp Sudānas armiju un paramilitāro formējumu Ātrā atbalsta spēki (RSF).

Pēdējo mēnešu laikā ir pieaudzis saspīlējums starp armiju un RSF saistībā ar nespēju vienoties, vai šo paramilitāro vienību integrēt valsts armijā un kam vajadzētu šo procesu uzraudzīt. Spēku apvienošana ir nozīmīgs nosacījums neparakstītajā Sudānas pārejas administrācijas līgumā.

Sestdien cīņa par varu starp Sudānas armijas vadītāju Abdelfatahu al Burhanu un viņa vietnieku, Ātrā atbalsta spēku komandieri Mohamedu Hamdanu Daglo izvērtās nāvējošā vardarbībā. Kaujās nogalināti jau vairāk nekā 400 cilvēku un simtiem ievainoti, tai skaitā tika sašauta ES amatpersona un noticis uzbrukums ES sūtnim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu