Par spīti sankcijām Krievijas miljardieru bagātības pieaugušas (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas oligarhi audiencē pie Vladimira Putina pāris stundu pēc paziņojuma par Krievijas iebrukumu Ukrainā. Viņu vidū arī Aleksejs Mordašovs, Dmitrijs Mazepins un Leonīds Mikhelsons.
Krievijas oligarhi audiencē pie Vladimira Putina pāris stundu pēc paziņojuma par Krievijas iebrukumu Ukrainā. Viņu vidū arī Aleksejs Mordašovs, Dmitrijs Mazepins un Leonīds Mikhelsons. Foto: kremlin.ru

Izdevums "Forbes" ik gadu veido pasaulē bagātāko cilvēku reitingus, un, ja kopējā pasaules statistika liecina, ka miljardieru skaits sarucis jau otro gadu pēc kārtas, tāpat to kopējās bagātības apmērs, tad Krievijā noticis pretējais.

2023. gada "Forbes" veidotajā pasaules reitingā ir iekļauti 2640 miljardieri, kas ir par 28 mazāk nekā 2022. gadā, un viņu kopējā bagātība ir samazinājusies par 500 miljardiem līdz 12,2 triljoniem ASV dolāru.

Tajā pašā laikā Krievijā šogad veidotajā reitingā ir par 22 miljardieru vairāk nekā gadu iepriekš, sasniedzot 110. Un pirmo reizi par bagātāko Krievijas cilvēku nosaukts Andrejs Meļņičenko.

Vienlaikus "Forbes" Krievijas nodaļa atzīmē, ka 2023. gada reitingā varētu būt nevis 110, bet pat 115 cilvēki, taču no Krievijas pilsonības atteikušies pieci pagājušā gada sarakstā iekļautie - Jurijs Milners (DST fondi), Nikolajs Storonskis (Revolut), Timurs Turlovs (Freedom Finance) un JetBrains līdzdibinātāji Sergejs Dmitrijevs un Valentīns Kipjatkovs.

2021. gadā Krievija pasaules reitingā bija pārstāvēta vēl plašāk — ar 123 miljardieriem.

Tāpat būtiski, ka šogad aprēķinātā krievu miljardieru kopējā bagātība ir pieaugusi no 353 miljardiem ASV dolāru pērn līdz 505 miljardiem ASV dolāru.

"Forbes" gan norāda, ka tam ir vairāki iemesli, tostarp tas, ka 2022. gadā reitings tika veidots laikā, kad finanšu tirgos Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ bija liela panika. Krievijas uzņēmumu akciju tirdzniecība tika pārtraukta vai to cenas nokritās, tāpat tika piedzīvots būtisks rubļa vērtības kritums. Pagājušā gada reitingu rezultātus ietekmēja arī sliktās prognozes par Krievijas ekonomiku. 

Veidojot šā gada reitingu, akciju cenas un valūtas kursi fiksēti 2023. gada 10. martā, un rubļa kurss šajā dienā bija 75,9 Krievijas rubļi par ASV dolāru. Savukārt Krievijas miljardieru kopējā bagātība 2021. gadā tika lēsta 606 miljardu dolāru apmērā.

 

2023. gada Krievijas miljardieru sarakstā ir seši jaunpienācēji: "VkusVilla" dibinātājs Andrejs Krivenko, (59. vieta; 2,1 miljards ASV dolāru), "Metafrax" lielākais akcionārs Seifedins Rustamovs, (90. vieta; 1,3 miljardi ASV dolāru), "KDV Grupp" dibinātājs Deniss Štengelovs, (94. vieta; 1,3 miljardi ASV dolāru), "Samolet" līdzīpašnieks Pāvels Golubkovs (102. vieta; 1,1 miljards ASV dolāru), uzņēmuma "Stroyservis" īpašnieks Dmitrijs Nikolajevs (105. vieta, 1,1 miljards ASV dolāru) un "USM" mazākuma akcionārs Ivans Strešinskis (109. vieta, 1 miljards ASV dolāru).

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu