Medijs: Krievija karā Ukrainā izmanto parādes tankus "T-14 Armata" (12)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
"T-14 Armata" tanks.
"T-14 Armata" tanks. Foto: X90156/SCANPIX

Ziņu aģentūra "Reuters" ziņo, ka Krievija noziedzīgajā karā sākusi izmantot arī tās jaunākos T-14 "Armata" kaujas tankus.

"Reuters" atsaucas uz krievu mediju "RIA Novosti", kam šādu informāciju paudis avots. "Krievija sākusi izmantot T-14 "Armata" Ukrainas pozīciju apšaudei, taču tiešās uzbrukuma operācijās tanki vēl nav iesaistīti," pauda avots.

Krievu medijs apgalvo, ka "Armata" sānos piestiprināts papildu bruņojums un ekipāžas ir izgājušas apmācības kaujas koordinācijai Ukrainas teritorijā. Šos tankus bieži vien dēvē par parādes tankiem, jo tie Krievijā tiek izrādīti vien 9. maija svētkos.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas eksperti jau janvārī izteica pieņēmumu, ka okupanti karā Ukrainā varētu izmantot arī T-14 tankus.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija toreiz izteica pieņēmumu, ka frontē varētu nonākt vien neliels skaits šo tanku un tie galvenokārt tiktu izmantoti propagandas nolūkos. Šādu tanku esot maz, un tanku komandieri "T-14 Armata" vēl nav pilnībā apguvuši, lai  pilnvērtīgi izmantotu kaujas laukā.

Savukārt aptuveni nedēļu vēlāk izskanēja gluži pretējs apgalvojums. 

Ar kādiem tieši iemesliem saistīta Krievijas armijas nevēlēšanās izmantot "T-14 Armata", netiek precizēts, bet pēdējos gados publiski izskanējusi kritika jaunākās paaudzes tankiem galvenokārt bijusi par dzinējiem un termālās redzamības sistēmām.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas eksperti arī atgādina, ka Krievijas armija "T-14 Armata" tankus līdz šim saņēmusi vien kā izmēģinājumu partiju.

Par Krievijas Aizsardzības ministrijas plāniem sūtīt uz fronti "T-14 Armata" tankus kļuva zināms 19. janvārī, kad šo jautājumu aktualizēja Krievijas propagandas mediji.

Jaunākās paaudzes kaujas tanku "T-14 Armata" Krievijas Aizsardzības ministrija pirmo reizi publiski parādīja 2015. gada 9. maija parādē. Toreiz gan viens no tankiem piedzīvoja tehniskas problēmas.

2021.gada decembrī Krievijas valsts tehnoloģiju korporācija "Rosteh" paziņoja par "T-14 Armata" sērijveida ražošanas sākšanu. Nav gan zināms, vai šāda ražošana tiešām sākta.

Līdz tam Aizsardzības ministrija bija paziņojusi, ka Krievijas armija esot saņēmusi aptuveni 130 jaunākos tankus. Cik tieši "T-14 Armata" tanku ir izgatavots, nav zināms.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu