Pedagogu prasību izpildei valdība plāno atvēlēt vēl 4,2 miljonus eiro (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Streikojošo pedagogu prasību izpildei valdība plāno atvēlēt vēl 4,2 miljonus eiro, apliecināja izglītības ministre Anda Čakša (JV).

Šī summa tiks piešķirta papildus jau atvēlētajiem 9 039 833 eiro, ko paredz 21. aprīlī apstiprinātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par pedagogu atalgojumu. Finansējums tiks izmantots atalgojuma pacelšanai arī tiem pedagogiem, kuru algu likme šobrīd ir lielāka par minimālo.

Latvijas Izglītības un zinātnieku darbinieku arodbiedrībai (LIZDA) un Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) vēl līdz vakardienai bija atšķirīgi viedokļi, vai valsts ir izpildījusi pedagogu streika prasības - IZM uzstāja, ka prasības ir izpildītas, jo paredzēts prasītais finansējums zemāko algas likmju celšanai, savukārt LIZDA uzstāja, ka pielikums nepieciešams arī tiem pedagogiem, kas jau tagad saņem lielākas algas.

Pārskatīts tikšot arī finansējuma avots atalgojuma palielināšanai augstskolu izglītības darbiniekiem, kas tiks ņemts no cita avota, nevis no jau piešķirtā finansējuma augstākajai izglītībai. Papildus līdzekļu ieguves avots pašlaik gan vēl nav publiski precizēts.

Arī LIZDA vadītāja Inga Vanaga aģentūrai LETA pauda, ka IZM jaunākais piedāvājums paredz streika vienošanās izpildi, tomēr gala vērtējums tikšot sniegts tikai pēc tam, kad arodbiedrība pilnībā būs iepazinusies ar ministrijas sniegtajiem aprēķiniem.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pēc tikšanās ar IZM un arodbiedrību žurnālistiem pauda - lai arī valsts budžets tiks pārkārtots par labu izglītības nozarei, līdz galam neatrisinātas paliks daudzu skolotāju individuālās sūdzības, jo pašvaldībās nepieciešams sakārtot skolu tīklu.

Arī Čakša uzsvēra, ka atbildība par piešķirtā finansējuma sadali ir pašvaldībām, lai nodrošinātu atbilstošu pedagogu atalgojuma pieaugumu.

Otrdienas vakarā notika LIZDA padomes ārkārtas sēde, kurā vērtēja jaunāko valdības piedāvājumu, taču gala vērtējums pieņemts netika, jo LIZDA vēloties vēl sīkāk pētīt piedāvājumu. Pēc Vanagas vārdiem, IZM piedāvātais risinājums streika vienošanās izpildei kopumā izklausoties korekti, bet LIZDA joprojām atturas sniegt pilnīgu piekrišanu līdz grozījumu apstiprināšanai Ministru kabinetā.

Vanaga klāstīja, ka otrdienas vakarā vēl turpinoties aprēķinu precizēšana ar IZM. Vanaga lēsa, ka grozījumu gala versija tiks saskaņota trešdien no rīta.

LIZDA padomes ārkārtas sēdē otrdien tika pieņemts lēmums neturpināt pedagogu streiku ceturtdien. Trešdien streiks gan notikšot, jo valdības ārkārtas sēde plānota trešdien pēcpusdienā. Tikai pieņemtie grozījumi valdības noteikumos sniegšot LIZDA padomei pārliecību, ka streika vienošanās ir izpildītas.

Iepriekš izskanējis, ka premjerministrs jau trešdien varētu sasaukt valdības ārkārtas sēdi, lai apstiprinātu jaunākās vienošanās ar LIZDA.

Kā ziņots, kopš 24.aprīļa Latvijā notiek LIZDA rīkotais pedagogu trīs dienu streiks. LIZDA ir draudējusi pagarināt streiku, jo uzskatīja, ka valdība neesot izpildījusi visas streika prasības, kamēr IZM bija pretējs viedoklis.

LIZDA pirms streika pamatā prasīja palielināt pedagogu algas un mainīt slodžu sadalījumu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu