Latvijā sievietēm un vīriešiem ir atšķirīgs viedoklis par dzimumu kvotu noteikšanu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes.

Eiropas Savienība (ES) ir uzsākusi īstenot virkni iniciatīvu, lai palielinātu sieviešu īpatsvaru vadošos amatos lielajos uzņēmumos un mazinātu atalgojuma plaisu starp dzimumiem. Kā liecina organizācijas “Novatore” un pētījumu aģentūras “Norstat Latvija” aptauja, Baltijā sievietēm un vīriešiem ir atšķirīgs viedoklis par iespējamu dzimuma kvotu ieviešanu valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību augstākajos vadības amatos.

Par kvotu nepieciešamību, nosakot, ka vismaz 40% augstāko vadības amatu jāieņem sievietēm, ir pārliecināti 52% Latvijas sieviešu un 51% aptaujāto vecumā no 18 līdz 25 gadiem, savukārt izteikti negatīva attieksme ir vīriešiem (76%), kā arī iedzīvotājiem virs 50 gadu vecumam (67%). Būtiska atšķirība uzskatos vērojama arī, novērtējot šī brīža situāciju valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās - kamēr 52% vīriešu ir pārliecināti, ka šobrīd jau pastāv vienlīdzīgs sieviešu un vīriešu īpatsvars kapitālsabiedrību augstākajos vadības amatos, tā uzskata tikai 27% sieviešu. Lietuvā sabiedrība kopumā ir vairāk atbalstoša kvotu ieviešanai, nekā Latvijā, savukārt Igaunijā skeptiskāka.

Līdz 2026. gada jūlijam visiem lielajiem biržā kotētajiem uzņēmumiem ES, kas nodarbina vismaz 250 darbinieku, būs jāveic pasākumi, lai nodrošinātu abu dzimumu pārstāvību vadošos amatos. Uzņēmumiem ir jānodrošina, lai līdz šim nepietiekami pārstāvētā dzimuma pārstāvji ieņemtu 40% direktoru vietas bez izpildpilnvarām, vai 33 % no visiem direktoriem.

“Lai gan ES direktīva tieši attiecas tikai uz atsevišķiem Latvijas uzņēmumiem, dzimumu līdztiesības prakse būtu īstenojama daudz plašākā mērogā. Saskaņā ar “Lursoft” datiem Latvijas 500 lielāko uzņēmumu vadībā abi dzimumi nav līdzvērtīgi pārstāvēti, un vadības pozīcijās tikai aptuveni 25% ir sievietes. Valsts un kapitālsabiedrības varētu būt pozitīvs piemērs, veicinot dzimumu līdztiesību un daudzveidību. Kvotas ir ieviestas jau vairākās Eiropas valstīs, piemēram, Francijā, Nīderlandē un Beļģijā, un starptautiski pētījumi parāda, ka uzņēmumi, kuros ir vairāk sieviešu vadošās pozīcijās, uzrāda labākus finanšu rezultātus. Līdz ar to iegūst gan valsts ekonomika, gan visa sabiedrība. Kvotu noteikšana ir arī viens no risinājumiem atalgojuma plaisas samazināšanai starp dzimumiem,” norāda organizācijas “Novatore” līdzdibinātāja Baiba Rubesa.

Š.g. martā “Novatore Impact Summit” sadarbībā ar tehnoloģiju uzņēmumu “Accenture” uzsāka ideju sprintu atalgojuma plaisas mazināšanai starp vīriešiem un sievietēm. Tajā piedalās 16 dažādu jomu biznesu vadītājas un ekspertes, lai radītu inovatīvus risinājumus atalgojuma jautājumam. Ar ideju sprinta rezultātiem iepazīstinās “Novatore Impact Summit” konferencē 27. aprīlī.

“Novatore Impact Summit” mērķis - paātrināt un atvieglot sieviešu profesionālās un līderības izaugsmes ceļu, attīstīt talantus un vairot visas sabiedrības labklājību. Konferencē uzstāsies pasaules līmeņa biznesa līderes, politiķes un starptautisko organizāciju vadītājas no 10 valstīm. Starptautiskā samita ietvaros notiks arī meistarklases sieviešu līderības un prasmju attīstīšanai.

Konferenci attālināti atklās bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un Francijas dzimumu līdztiesības, dažādības un vienlīdzīgu iespēju ministre Izabella Lonvī-Roma (Isabelle Lonvis-Rome).

“Novatore Impact Summit” ir starptautiska konference sieviešu ekonomiskai spēcināšanai, kas notiks šī gada 27. aprīlī, Rīgā, pasākumu telpā “Fantadroms” (G. Zemgala gatvē 74a). Tās mērķis - veicināt sieviešu ekonomisko aktivitāti un sekmēt dzimumu dažādību vadošās līderpozīcijās.

Konferenci rīko organizācija “Novatore”, ko 2020. gada izveidoja uzņēmējas Baiba Rubesa un Dagnija Lejiņa, ar mērķi atbalstīt sievietes vadošos amatos, sniedzot zināšanas, nodrošinot tīklošanās iespējas un veicinot pieredzes apmaiņu.

2022. gadā “Novatore Impact Summit” apmeklēja 400 iedvesmojošas dalībnieces un dalībnieki no 18 valstīm.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu