Vaira Vīķe-Freiberga: Valstis, kurās sievietes neuzskata par cilvēkiem, nogriež ceļu attīstībai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes.

Šodien, 27. aprīlī, notiek starptautiska konference “Novatore Impact Summit” sieviešu ekonomiskajai spēcināšanai. Konferenci atklāja bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un Francijas dzimumu līdztiesības, dažādības un vienlīdzīgu iespēju ministre Izabella Lonvī-Roma (Isabelle Lonvis-Rome).

Uzrunājot “Novatore Impact Summit” dalībniekus, bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga uzsvēra: “Sievietēm bieži saka, ka viņas nevar izvirzīt tādus pašus mērķus kā vīrieši. Pat attīstītās valstīs pastāv samaksas plaisa starp dzimumiem, kur tādai nevajadzētu būt.

Diemžēl ir valstis, kurās sievietes netiek uzskatītas par cilvēkiem. Šīs valstis amputē pusi savu iedzīvotāju un nogriež ceļu attīstībai.”

Sievietes, kuras vēlas būt līderes, viņa aicināja ieklausīties sevī un uzdot jautājumu, ko viņas ar līderību saprot: “Vai vēlaties būt līdere, kas iekaro kaimiņvalstis un apspiež iedzīvotājus, biznesa līdere, kas ierobežo attīstības valstis, industrijas pārstāve, kas noplicina dabas resursus? Līderis var būt nelietis, autokrāts un noziedznieks. Tāpēc jāzina, kas ir jūsu mērķis un jūsu ceļš, kurā vēlaties, lai citi jums seko. Ne vienmēr aiz jums, bet līdzās jums, jo viens nav cīnītājs.

Ir jāmāk ieklausīties, izklāstīt savas idejas un pārliecināt. Ir jābūt vēlmei kaut ko sniegt pasaulei un cilvēcei, un tā var būt pavisam vienkārša lieta. Ir jābūt drosmei.

Daži uzdevumi var biedēt un izlikties pārāk grūti, bet soli pa solim tos ir iespējams sasniegt. Nav slepenas veiksmes receptes, kā kļūt labam līderim. Ir jāieklausās savā sirdsbalsī, sevi jāpieņem, jāapzinās savi ierobežojumi un savi talanti. Jābūt atvērtam nejaušībām un iespējām, kuras reizēm “nokrīt no debesīm”, un jābūt gatavam uz tām reaģēt. Būs arī sāpes un zaudējumi, bet galvenais ir vēlme sniegt kaut ko labu cilvēcei.”

Nepieciešamas dziļas kulturālas pārmaiņas visā sabiedrībā

Francijas dzimumu līdztiesības, dažādības un vienlīdzīgu iespēju ministre Izabella Lonvī-Roma (Isabelle Lonvis-Rome) konferencē uzsvēra - ir nepieņemami, ka 2023. gadā joprojām sievietēm daži ceļi ir bloķēti un sapņi ir nesasniedzami tikai sava dzimuma dēļ:

“Nevienlīdzība starp sievietēm un vīriešiem jau ilgu laiku ir dziļi iesakņojusies mūsu sabiedrībā. Lai to novērstu, ir nepieciešama ne tikai spēcīga rīcība, bet arī dziļas kulturālas pārmaiņas visā sabiedrībā.

Dzimumā balstītie stereotipi palīdz uzturēt slavenos “stikla griestus” virs sievietēm, tiklīdz viņas vēlas piekļūt atbildīgiem amatiem. Jaunās sievietēs ir jārada pārliecība, ka viņām ir vieta visās jomās un nozarēs, arī tajās, kas bieži tiek saistītas ar vīriešiem, piemēram, rūpniecībā, aizsardzībā vai tehnoloģijās. Tā nav nejaušība, ka šīs "vīriešu" nozares bieži ir vislabāk apmaksātās.”

Savā uzrunā viņa pauda gandarījumu par pirms mēneša Eiropas Parlamentā pieņemto Darba samaksas pārredzamības direktīvu: “Pat ja princips par vienādu atalgojumu līdzvērtīgos amatos ir daļa no Eiropas Savienības līgumiem jau kopš 1957. gada, sievietes joprojām vidēji saņem par 13% mazāku atalgojumu nekā vīrieši. Padarot pieejamu informāciju par darbinieku atalgojumu valsts un privātajos uzņēmumos, to varēs salīdzināt un mazināt nepamatotās atšķirības. Eiropas direktīva būs stūrakmens vienlīdzīga atalgojuma principa stiprināšanā.”

Tāpat viņa uzsvēra, ka Stambulas konvencijas mērķis nav apdraudēt "tradicionālās ģimenes vērtības", tās mērķis ir aizsargāt meitenes un sievietes no visu veidu vardarbības un glābt dzīvības.

Jāuzlabo sieviešu iespējas piekļūt kontaktiem un finansējumam

Eiropas Komisijas Inovācijas, pētniecības, kultūras, izglītības un jaunatnes komisāre Marija Gabriela (Mariya Gabriel) vēstulē samita dalībniekiem norādīja, ka sievietēm - uzņēmumu dibinātājām - ir daudz grūtāk piekļūt nepieciešamajam kontaktu lokam un sazināties ar potenciālajiem investoriem un klientiem. Sieviešu vadītiem uzņēmumiem ir sarežģītāk piekļūt arī izaugsmes kapitālam. Šī iemesla dēļ, lai mazinātu nevienlīdzību un veicinātu sabiedrības noturību, ES ir izveidota virkne iniciatīvu, piemēram, ES balva sievietēm novatorēm, atbalsts reģionālo inovāciju ieleju izveidei, apmācību programma “Women2Invest” u.c.

“Novatore Impact Summit” uzstājas spožas pasaules līmeņa biznesa līderes, politiķes un starptautisko organizāciju vadītājas no 10 valstīm. Konferencē diskutē par sieviešu ekonomisko spēcināšanu - noturību krīzes apstākļos, finansiālo neatkarību un inovācijām. Starptautiskā samita ietvaros notiek arī meistarklases sieviešu līderības un prasmju attīstīšanai.

“Novatore Impact Summit” ir starptautiska konference sieviešu ekonomiskai spēcināšanai, kas notiks šī gada 27. aprīlī, Rīgā, pasākumu telpā “Fantadroms” (G. Zemgala gatvē 74a). Tās mērķis - veicināt sieviešu ekonomisko aktivitāti un sekmēt dzimumu dažādību vadošās līderpozīcijās.

Konferenci rīko organizācija “Novatore”, ko 2020. gada izveidoja uzņēmējas Baiba Rubesa un Dagnija Lejiņa, ar mērķi atbalstīt sievietes vadošos amatos, sniedzot zināšanas, nodrošinot tīklošanās iespējas un veicinot pieredzes apmaiņu.

2022. gadā “Novatore Impact Summit” apmeklēja 400 iedvesmojošas dalībnieces un dalībnieki no 18 valstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu