Kur maize un kartupeļi cieņā: Ziemeļvalstu sātīgā virtuve

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Turpinām aprakstīt garšīgos galamērķus, šoreiz - Ziemeļvalstu virtuve!

Ziemeļvalstu virtuve lielā mērā balstās uz sastāvdaļām, kas iegūtas viņu pašu dabas varenībā, tai skaitā jūrā un mežā. Gadsimtiem ilgi ziemeļu valstu iedzīvotāji patērēja tās pašas sastāvdaļas, kas galu galā ir veidojušas atšķirīgo Ziemeļvalstu virtuvi, - zivis (galvenokārt lasis, menca un siļķe), austeres, mīdijas, savvaļas putnu gaļu, brieža un aļņa gaļu, ogas, sieru, kāpostus, sīpolus, kartupeļus, bietes, ābolus, gurķus, dilles, mārrutkus, kā arī vistas gaļu, liellopu, jēru un cūkgaļu.

Vēl viens svarīgs faktors, kas spēlējis nozīmīgu lomu Ziemeļvalstu virtuves veidošanā, ir garās un aukstās ziemas. Ja daudziem apgabala ēdieniem ir sāļa vai kūpināta garša vai tie ir sālīti, marinēti vai žāvēti, tas galvenokārt ir šī nereti skarbā gadalaika dēļ. Bet nu apskatīsim, kas ir katras ziemeļvalsts tradicionālie ēdieni. 

Dānija

Dānija – sviestmaizīšu lielvalsts, un tās šeit dēvē par smørrebrød. Tradicionāli tā ir rupjmaize ar dažnedažādām piedevām.

Populārākās sviestmaižu variācijas ir:

  • marinēta siļķe (bez piedevām, ar garšvielām vai kariju);
  • plānās šķēlītēs sagriezts siers;
  • gurķis, tomāts un vārītas olas;
  • cūkgaļas aknu pastēte;
  • plānās šķēlītēs sagriezta gaļa;
  • kūpinātas zivis, piemēram, lasis vai skumbrija tomātu mērcē

Maizīte tiek pasniegta ar itāļu salātiem (italiensk salat) vai remulādi.

Foto: Shutterstock

Savukārt galvaspilsētā Kopenhāgenā, uz kuru no Rīgas var nokļūt ar airBaltic vai Norwegian, izmēģini tradicionālo dāņu hotdogu - desiņu krēmīga karija remulādes mērcē, pasniegtu ar marinētiem gurķiem un ceptiem sīpoliem.

Tāpat no Rīgas ir pieejami vēl divi citi galamērķi - Billunda (nelielā Dānijas pilsēta ir daudzu ģimeņu ceļojumu galamērķis, jo tā ir ieguvusi pasaules slavu kā LEGO rotaļlietu dzimtene), kā arī Orhūsa (otra lielākā Dānijas pilsēta, kur ir plašas izklaides iespējas). Lidojumus uz Billundu veic airBaltic, uz Orhūsu – Ryanair.

Zviedrija

Bieži dzirdēts termins zviedru galds. Agrāk, vēlo viduslaiku laikā, Zviedrijā augstākās klases pārstāvji baudīja “šnapsa” galdu (brännvinsbord) — nelielu bufeti, no kuras varēja baudīt dažādas uzkodas pirms vakariņām.

Vēlāk tas tika pārsaukts par smorgasbord, kas kļuva populārs 17. gadsimta vidū un kurā sāka iekļaut arī siltos ēdienus.

Foto: Shutterstock

Starptautisku popularitāti šis ēdiena pasniegšanas veids iemantoja 1939. gadā Ņujorkā – kad tā kļuva par bufeti jeb, kā mēs to saucam, zviedru galdu, no kura, samaksājot noteiktu naudas summu, var baudīt dažādus ēdienus tik, cik uziet.

Zviedru virtuve ir bagāta ar piena produktiem, kraukšķīgu un mīkstu (bieži cukurotu) maizi, ogām un kauleņiem, liellopu gaļu, vistu, jēra gaļu, cūkgaļu, olām un jūras veltēm.

Kartupeļus bieži pasniedz kā piedevu. Zviedru virtuvē ir pieejams plašs dažādu formu un izmēru maizes klāsts - rudzu, kviešu, auzu, baltās, tumšās, skābētas un pilngraudu maizes. Ir daudz saldinātu maizes veidu, un dažos izmanto garšvielas.

Daudzus gaļas ēdienus, īpaši slavenās gaļas bumbiņas, pasniedz ar brūkleņu ievārījumu.

Zviedru virtuvei raksturīgas arī augļu zupas, kas tiek pasniegtas gan siltā, gan aukstā veidā.

Savukārt šīs valsts konditorejas tradīcijās ietilpst dažādas rauga maizītes, cepumi, biskvīti un kūkas; cukurs patiešām netiek žēlots, un šos desertus bieži bauda kopā ar kafiju.

Lidojumus no Rīgas uz Zviedrijas galvaspilsētu Stokholmu veic airBaltic, Norwegian un Ryanair, savukārt uz Gēteborgu – airBaltic un Ryanair.

Somija

Karjalanpaisti jeb karēliešu sautējums ir populārākais ēdiens Somijā. Tas ir dzīvs mantojums, un daudziem somiem neatkarīgi no vecuma šis sautējums atsauc atmiņā nesteidzīgas ģimenes vakariņas.

Šim ēdienam ir dažādas variācijas, taču jāņem vērā divas būtiskas lietas – to gatavo no gaļas (cūka vai liellops, reizēm arī jērs). Otra svarīgā lieta – šis ēdiens tiek gatavots ļoti lēni, zemā temperatūrā. Sautējumu pasniedz ar vārītiem kartupeļiem vai biezeni. To mēdz pasniegt arī ar marinētiem gurķiem un brūkleņu ievārījumu. 

Foto: Shutterstock

No Rīgas uz Somiju var nokļūt uz trim galamērķiem - krāšņajiem Helsinkiem, kas tūristiem piedāvā apmeklēt Eiropas vecākos tirgus, nobaudīt lāča un brieža gaļu, kā arī degustēt vietējos kulinārijas izstrādājumus un baudīt bagātīgo kultūras un vēstures apskates objektu klāstu. Tāpat var aizceļot uz Tamperi - vienu no populārākajiem ģimenes ceļojumu galamērķiem, kā arī Turku - Somijas vēsturisko galvaspilsētu, kas pasaules slavu ieguvusi, pateicoties Turku arhipelāgam, kuru veido 20 tūkstoši salu, un plašam kultūras un vēstures objektu klāstam. Starp citu, tieši Turku izmēģini Turun Sinappi - tradicionālās somu sinepes, kuras sāka ražot Turku 1926. gadā. Tām ir četri veidi – väkevä (stiprās), mieto (maigās), tulinen (ugunīgās) un linnan sinappi (pils sinepes).

Lidojumus uz Helsinkiem veic airBaltic un Finnair, savukārt uz Tamperi un Turku var nokļūt ar airBaltic.

Norvēģija

Norvēģijas ēdieni, kas bagāti ar neapstrādātām, svaigām sastāvdaļām no Norvēģijas plašajiem kalniem un kristāla ezeriem, ir unikāla kulinārijas pieredze.

Daudzi no tradicionālajiem ēdieniem tiek gatavoti jau gadsimtiem ilgi. Šajā virtuvē dominē meža dzīvnieku gaļa un svaigas zivis.

Miljoniem cilvēku visā pasaulē regulāri bauda jūras veltes tieši no Norvēģijas. Norvēģija ir pazīstama ar saviem aukstajiem, dzidrajiem ūdeņiem, kas nodrošina ideālu dzīvotni neskaitāmām zivju sugām. Norvēģijā ir simtiem upju un ezeru, un tās piekraste piedāvā lielisku dziļūdens zveju.

Tørrfisk, žāvēta menca, gadsimtiem ilgi ir bijusi liela eksporta prece, un nesen tai pievienojās plaukstoša svaiga laša un Arktikas mencas nozare, ko sauc par skrei.

Foto: Shutterstock

Neaizmirsīsim arī Norvēģijas jūras velšu karali – karalisko krabi. Lai gan šie gardie krabji ir pieejami visā pasaulē, ceļojot uz Ziemeļnorvēģiju, varat tos baudīt, kad tie ir tikko nozvejoti.

Fårikål, tieši tulkots kā “jēra gaļa kāpostos”, ir norvēģu nacionālais ēdiens, kas jāizmēģina ikvienam. Lai arī šī ir vienkārša recepte, maltīte ir sātīga un sulīga, un to bieži pasniedz ģimenes svinībās vai nedēļas nogalē.

Lidojumus no Rīgas uz Norvēģijas galvaspilsētu Oslo veic airBaltic, Norwegian un Ryanair, uz Bergenu – airBaltic, savukārt uz Tronheimu – airBaltic un Norwegian.

Islande

Islandes virtuvei ir sena vēsture. Tās galvenās sastāvdaļas ir jēra gaļa, piena produkti un zivis.

Arī šeit iecienīti ir sautējumi, populārākais no tiem ir plokkfiskur jeb zivs sautējums - tas ir ne tikai garšīgs, bet arī sātīgs un Islandes laikapstākļiem piemērots.

Foto: Shutterstock

Šajā sautējumā ir iekļauti daudzi Islandes virtuves pamatelementi, tostarp vārīta menca vai pikša, kartupeļu biezenis un sīpoli ar garšīgu balto mērci.

Savukārt Harðfiskur būs tieši laikā, kad kārosies ātri un lēti uzkost. Tā ir Islandes delikatese – kaltēta zivs un viens no populārākajiem ēdieniem Islandē.

Lidojumus no Rīgas uz Reikjavīku veic airBaltic.

2023. gada vasaras sezonā lidosta “Rīga” piedāvā savienojumus ar vairāk nekā 100 tiešo regulāro un čartera lidojumu galamērķiem. Regulārus lidojumus no Rīgas nodrošina aviokompānijas airBaltic, AEGEAN, Finnair, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, Transavia, Turkish Airlines, Uzbekistan Airways un Wizz Air. Lidostas “Rīga” galamērķu karte pieejama šeit. Ja vēlies izbaudīt Ziemeļvalstu piedāvātās garšas, izvēlies kādu no šiem galamērķiem no lidostas "Rīga":

  • Dānija – Billunda (airBaltic), Kopenhāgena (airBaltic, Norwegian), Orhūsa (Ryanair);
  • Zviedrija – Gēteborga (airBaltic, Ryanair), Stokholma (airBaltic, Norwegian, Ryanair);
  • Somija – Helsinki (airBaltic, Finnair), Tampere (airBaltic), Turku (airBaltic);
  • Norvēģija - Bergena (airBaltic), Oslo (airBaltic Norwegian, Ryanair), Tronheima (airBaltic, Norwegian);
  • Īslande - Reikjavīka (airBaltic).

Raksts tapis sadarbībā ar lidostu “Rīga”. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu