Putina dekrēts ļauj deportēt Krievijas pilsonību nepieņēmušos ukraiņus okupētajās teritorijās (1)

TVNET/LETA/UKRAINSKA PRAVDA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir parakstījis dekrētu, kas ļauj deportēt okupēto Ukrainas teritoriju iedzīvotājus, kuri nav pieņēmuši Krievijas pilsonību.

Jaunais dekrēts ir publiskots Krievijas juridiskās informācijas portālā.

Šis dekrēts paredz, ka Ukrainas pilsoņiem vai tā saukto "Doņeckas Tautas Republikas" un "Luganskas Tautas Republikas" "pasu" īpašniekiem ir vai nu jākļūst par Krievijas pilsoņiem, vai jāpaziņo, ka viņi nevēlas to darīt.

Tie, kas izvēlēsies otro variantu, no 2024.gada 1.jūlija tiks uzskatīti par ārzemniekiem un attiecīgi varēs tikt deportēti.

Atsevišķs šī dekrēta punkts attiecas uz to ukraiņu deportāciju, kuri it kā rada draudus Krievijas nacionālajai drošībai.

Okupēto teritoriju iedzīvotājus, kuri atbalsta "konstitucionālās iekārtas pamatu vardarbīgu mainīšanu" Krievijā (tātad arī tās sagrābtajās teritorijās), finansē "teroristisku un ekstrēmistisku darbību" vai piedalās "nesankcionētās" akcijās, varēs deportēt un aizliegt viņiem iebraukšanu Krievijā.

Starptautiskā krimināltiesa 17.martā izdeva orderi Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Krievijas bērnu tiesībsarga Marijas Ļvovas-Belovas aizturēšanai, turot viņus aizdomās par bērnu nelikumīgu deportāciju no okupētajām Ukrainas teritorijām uz Krieviju.

Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja 27.aprīlī atzina par genocīdu ukraiņu bērnu deportāciju un piespiedu pārvietošanu uz Krievijas teritoriju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu