Nedienas Holivudā: kino un televīzijas scenāriju autori plāno streiku

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Vairāki tūkstoši ASV kino un televīzijas raidījumu scenāriju autoru otrdien plāno sākt streiku, vēl vairāk destabilizējot jau tā vārgo kino industriju, kura jau šobrīd cīnās ar straumēšanas platformu radītajām pārmaiņām.

Amerikas rakstnieku asociācija (ARA) pirmo reizi 15 gadu laikā aicinājusi biedrus pārtraukt darbu un sākt streiku, kad neizdevās panākt vienošanos ar tādām kino studijām kā “Disney” un “Netflix” par augstāku atalgojumu. Pēdējo reizi 100 dienas ilgušais streiks Kalifornijas štata ekonomikai izmaksāja vairāk nekā divus miljardus ASV dolāru.

ARA pārstāv aptuveni 11,5 tūkstošus rakstnieku Ņujorkā, Losandželosā un citviet Amerikā. Biedri aicināti sākt streiku pie Holivudā bāzētajām filmu un televīzijas studijām otrdienas pēcpusdienā.

Tikmēr Kino un televīzijas producentu asociācija (KTPA), kas pārstāv studijas, norādījusi, ka piedāvājusi “dāsnu kompensāciju palielināšanu” rakstniekiem, tomēr puses nespēja panākt vienošanos.

Pēdējais ARA streiks notika no 2007. līdz 2008. gadam. 100 dienu ilgais streiks Kalifornijas štata ekonomikā radīja aptuveni 2,1 miljarda ASV dolāru lielus zaudējumus, jo iesaldēto vai apturēto projektu dēļ bez darba palikušie rakstnieki, aktieri un producenti bija spiesti ierobežot tēriņus.

KTPA uzsvēra, ka ir gatavi palielināt savu piedāvāto atalgojuma pieaugumu, taču nevarēja to izdarīt, “ņemot vērā citas nesamērīgās ARA prasības”. Viena no šādām prasībām ir noteikt, ka uzņēmumam jebkāda TV projekta realizācijai būtu jānolīgst konkrēts rakstnieku skaits konkrētam periodam. Tikmēr ARA uzsver, ka producentu asociācijas sniegtās atbildes ir nepietiekamas, “ņemot vērā eksistenciālo krīzi, ar kuru šobrīd saskaras rakstnieki”.

Vēl viena prasība no ARA puses ir drošības garantijas, ka rakstniekus neaizstās mākslīgais intelekts. Proti, ARA pieprasa, lai studijas neizmantotu mākslīgo intelektu jaunu scenāriju radīšanai, balstoties uz rakstnieku iepriekšējo veikumu. Tāpat rakstnieki vēlas būt droši, ka tiem neliks pārrakstīt mākslīgā intelekta ražotus scenārijus.

Kamēr konflikts netiks atrisināts, tiks traucēts darbs pie vairākiem televīzijas un kino projektiem. Savukārt “Netflix” šajā konfliktā varētu būt pasargāts, ņemot vērā tā globālo fokusu un pieeju kino un televīzijas studijām ārpus ASV.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu