Latvijas hokeja izlase šopavasar gatavojas dalībai jau 26. pasaules čempionātā augstākajā divīzijā. Pēc kārtas. Tas jāuzsver, jo kādam vietējā hokeja klasiķim vienmēr paticis daudzināt, ka par to brīnoties Vācijā, Francijā, Dānijā, Norvēģijā un vēl citās zemēs. Interesanti, ka šobrīd valstsvienības pamatkodolu veido hokejisti, kuri šajā pasaulē nāca Latvijas komandas debijas čempionāta laikā vai pat pēc tā. Kuras bijušas rezultatīvākās (tātad - ierindas skatītāja acij tīkamākās) uzvaras šo 25 pasaules čempionātu laikā?

Uzbrukums, gūtie vārti nenoliedzami ir hokeja skaistākā un arī iespējami plašākai publikai saprotamākā daļa. Ja melnais rimbulis vārtos, tātad darbiņš padarīts un var priecāties.

Jāatzīst gan arī acīmredzamais: pēdējos 20 gadus tā bijusi Latvijas izlases lielākā problēma. Jā, pats hokeja pamatuzdevums nemaz nav tik vienkāršs. Gadu gaitā manāmi mainījušies hokeja noteikumi, spēles maniere un pretinieku spēles analīze, tāpēc mūsdienās praktiski neredzam vienu hokejistu pārslidojam visam laukumam no saviem vārtiem, apspēlējot piecus pretiniekus un gūstot skaistus solo vārtus.

Kurš no šiem 25 pasaules čempionātiem bijis Latvijas izlasei pats rezultatīvākais? Atbilde tālu jāmeklē vēstures lappusēs, bet intuitīvi - nemaz nav jāpastiepj roka, lai to aizsniegtu. Tas bija debijas čempionāts 1997. gadā Somijā, kas Latvijas valstsvienības hokejisti pretiniekus sarūgtināja 37 reizes. Tas ir nepārspēts rekords, bet te gan jāpiebilst, ka tas bija vienīgais konkrētā formāta turnīrs (ar 12 izlasēm elitē), kurā latvieši paspēja piedalīties.

Vismazāk ripu samests 2008., 2012. un 2015. gadā - 11. 2008. gadā Kanādā joprojām aktuāla bija izlases paaudžu maiņa, bet 2015. gadā praktiski visu uzbrukuma vezumu vilka viens trijnieks ar Kasparu Daugaviņu, Lauri Dārziņu un Andri Džeriņu ierindā. Astoņus no 11 vārtiem šajā čempionātā guva Daugaviņš un Dārziņš.

Bet tagad pie rezultatīvajām uzvarām. Turpmākajās rindās apkopotas rezultatīvākās Latvijas izlases uzvaras pasaules čempionātos 25 gadu laikā. Interesanti, ka arī te milzu loma ir pašiem pirmajiem gadiem elitē, kad uzbrukums bija Latvijas trumpis.

Latvija - Vācija 8:0, 1997. gada 6.maijs

Šī uzvara ir viena no leģendārākajām Latvijas hokeja izlases vēsturē. Vai varat iedomāties, ka šodienas Latvijas izlase bez ierunām dominētu pār Vāciju? Zīmīgi, ka tikai dienu pirms starta debijas pasaules čempionātā spēcīgāko sabiedrībā Latvijas Hokeja federācijas (LHF) vadība panāca kompromisu sarunās ar spēlētājiem par iespējamajām prēmijām. Noruna paredzēja, ka par katru uzvaru apakšgrupā ikviens izlases spēlētājs saņems

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp