Ukraina pievienos to valstu saimei, kas 9. maijā svin Eiropas dienu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Savienības karogs. Ilustratīvs attēls.
Eiropas Savienības karogs. Ilustratīvs attēls. Foto: symbiot/Shutterstock

Sākot no šā gada, Ukrainā 9. maijā tiks atzīmēta nevis tā dēvētā uzvaras diena, bet gan Eiropas diena, nolēmis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Šodien es parakstīju attiecīgu dekrētu, un katru gadu no rītdienas 9.maijā mēs godināsim mūsu vēsturisko vienotību - visu eiropiešu vienotību, kuri iznīcināja nacismu un uzveiks rašismu. Vienotību, kas tuvina mieru," pirmdien videouzrunā paziņoja Zelenskis.

Viņš norādīja, ka 9. maijs ir Eiropas diena, kas veltīta mieram un vienotībai Eiropā.

"Šodien vienotība mūsu kontinentā tuvina mūs pirmās miera dienas svinēšanai. Un būs pareizi svinēt Eiropas dienu kopā ar visu brīvo Eiropu," sacīja Zelenskis.

"Mūžīgā piemiņa visiem Otrajā pasaules karā kritušajiem! Slava katram un katrai, kas cīnījās pret nacismu un uzvarēja! Slava visiem mūsu dažādo laiku varoņiem, kuriem vienlīdz esam parādā par savu dzīvību!" paziņoja prezidents.

Līdz šim 9.maijs Ukrainā bija diena, kad tika atzīmēta uzvara pār nacismu Otrajā pasaules karā.

9.maijā Krievijā tiek svinēta nacisma sagrāve, kā arī pieminēti Otrā pasaules kara upuri. Eiropā Otrā pasaules kara beigas atzīmē 8. maijā.

Zelenskis arī iesniedzis parlamentā likuma grozījumus, kas paredz noteikt Ukrainā 8.maiju par piemiņas dienu, lai atzīmētu uzvaru pār nacismu Otrajā pasaules karā.

Eiropas diena, ko Eiropas Savienībā ik gadu atzīmē 9. maijā, ir veltīta mieram un vienotībai Eiropā. Šajā datumā atzīmē vēsturiskās Šūmana deklarācijas gadskārtu. Robērs Šūmans savā deklarācijā izklāstīja ideju, kā Eiropā iedibināt jauna veida politisko sadarbību, kas karadarbību starp Eiropas nācijām padarītu neiedomājamu. Šūmana priekšlikumu uzskata par pašreizējās Eiropas Savienības pirmsākumu.

Latvijā Eiropas dienu sāka atzīmēt no 1998. gada.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu