Kāpēc kaķi murrā?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kaķis
Kaķis Foto: Unsplash

Murrāšana – maigā vibrācija, ko tavs kaķis rada izelpojot un ieelpojot, – ir raksturīga tikai kaķveidīgajiem dzīvniekiem. Jā, murrā arī pumas, gepardi un daži citi lielie kaķi. Kāpēc viņi tā dara?

“Tā ir viena no tām uzvedībām, ko mēs ne pilnībā izprotam. Murrāšana, visticamāk, ir refleksīva kā elpošana,” izdevumam “Live Science” teica sertificēts kaķu uzvedības eksperts Mikels Delgado.

Mierinošā kaķu murrāšana mīluļu saimniekiem ir viens no lielākajiem priekiem. Vai tā ir arī pašiem kaķiem? Jā, kaķi lielākoties murrā, kad jūtas labi, sēžot tavā klēpī vai laiskojoties uz tava spilvena. Murrājošs kaķis teju vienmēr ir laimīgs kaķis.

“90% gadījumu murrāšana ir pozitīva. Tas nozīmē, ka tavs kaķis izjūt apmierinājumu. Tas ir laimīgs, apmierināts un jūtas drošībā,” skaidroja Delgado.

Citi iemesli, kāpēc kaķi murrā

Pētījumi liecina, ka kaķi reizēm murrā arī citu iemeslu dēļ. Viens no tiem ir saistīts ar izdzīvošanu, proti, kaķēni piedzimst akli un kurli un murrāt sāk jau dažas dienas pēc piedzimšanas. Savvaļā murrāšana ir droša, jo ir klusa. Neviens plēsējs nedzirdēs kaķēnu murrājam.

Vispirms murrāšana palīdz kaķēnam vienmēr būt savas mātes tuvumā. Murrājot viņi sasauc savu māti, tā pārbauda, vai viss ir kārtībā, un nomurrā atpakaļ.

Kaķēni mēdz murrāt arī tad, kad tiek kaķenes aprūpēti, tā stiprinot saikni ar savu māti. Arī pieaugušā vecumā kaķi mēdz murrāt citu kaķu klātbūtnē, tā izrādot draudzīgu uzvedību.

Kaķi murrā arī tad, kad vēlas kaut ko iegūt. 2009. gada pētījumā atklāts, ka kaķi izmanto īpašu murrāšanas metodi, lai liktu saimniekam tos pabarot vai izdabūtu saimnieku laukā no gultas. Šai murrāšanai ir augstāka frekvence, tai atgādinot bērna raudas.

Lai arī kaķi parasti murrā, kad ir laimīgi, tomēr ne vienmēr. Reizēm tie mēdz murrāt, kad ir sakreņķējušies, piemēram, pie veterinārārsta vai brīdī, kad tiem sāp - kad tie ir sasirguši. Murrāšana kaķiem var kalpot arī kā sevis mierināšanas mehānisms. Nereti kaķi murrā, kad jūt nāves tuvošanos. Zinātnieki arī domā, ka murrāšana palīdz kaķim sadziedēt sevi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu