Gripas izplatība Latvijā turpina mazināties

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijā turpina mazināties saslimstības ar gripu vidējā intensitāte, liecina Slimības profilakses un kontroles centra (SPKC) dati.

Aizvadītajā nedēļā samazinājies pacientu skaits, kuri vērsušies ambulatorajās ārstniecības iestādēs akūtas augšējo elpceļu infekcijas (AAEI) gadījumos - 767 pacienti jeb 1057,4 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Pirms nedēļas bija 1848 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Augstāka saslimstība bija bērniem līdz četru gadu vecumam.

Pneimoniju gadījumos vērsušies pieci pacienti jeb vidēji 6,9 uz 100 000 iedzīvotāju, kamēr iepriekšējā nedēļā 15,3 uz 100 000 iedzīvotāju. Augstākā saslimstība ar pneimoniju reģistrēta bērniem līdz četru gadu vecumam.

Ģimenes ārstu praksēs pagājušajā nedēļā netika reģistrēti klīniskie gripas gadījumi.

No monitoringā iesaistītām stacionārām ārstniecības iestādēm tika ziņots par sešiem hospitalizētiem pacientiem ar gripu Rīgā un Daugavpilī un septiņiem stacionētiem pacientiem ar gripas izraisītu pneimoniju Daugavpilī.

Tāpat kopā no monitoringā iesaistītajām slimnīcām tika ziņots par 68 stacionētiem pacientiem ar Covid-19 infekciju, kas ir par vienu vairāk nekā nedēļu iepriekš, kad tika saņemti 67 ziņojumi.

Kā ziņots, 20.aprīlī Latvijā oficiāli beidzās gripas epidēmija.

Lai gan gripas epidēmija noslēgusies un gripas vīrusu izplatība mazinās, SPKC atgādina, ka gripas un citi elpceļu vīrusi turpina cirkulēt. SPKC epidemiologi aicina arī turpmāk atcerēties par elpceļu infekciju profilakses pasākumiem - bieži mazgāt rokas (katru reizi pārnākot no āra, pirms ēšanas, pirms pieskaršanās sejai), regulāri vēdināt telpas (gan mājās, gan izglītības iestādēs un darba vietās) un veicināt telpu mitro uzkopšanu. Tāpat SPKC iesaka lietot veselīgu pārtiku, kas palīdzēs stiprināt imunitāti, kā arī pagarināt uzturēšanās laiku svaigā gaisā - ejot pastaigās un nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm ārpus telpām.

Savukārt Nacionālais veselības dienests atgādina, ka līdz ar gripas epidēmijas noslēgumu vairs nav spēkā valsts apmaksātas ģimenes ārsta mājas vizītes pie pacientiem ar gripu. Šis nosacījums neattiecas uz pacientiem, kuriem valsts apmaksātas ģimenes ārsta vizītes tiek nodrošinātas vienmēr - bērniem vecumā līdz 18 gadiem, I grupas invalīdiem un citām pacientu grupām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu