ASV kādas mājas istabā iegāzies meteorīts

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Hopewell Township NJ Police / Facebook

Nedēļa kādas mājas iedzīvotājiem Ņūdžersijā sākusies ar pamatīgu blīkšķi, kad pirmdienas pēcpusdienā caur jumtu istabā iegāzās, visticamāk, meteorīts.

Uz notikuma vietu izsauktā policija apstiprināja, ka mājai jumtā caurumu izsitis iegarens, metālisks akmens.

“Tas izsita caurumu jumtā, griestos un ietriecās koka grīdā,” stāstīja policija, piebilstot, ka incidentā cietušo nav.

Pašlaik notiek izmeklēšana, lai noskaidrotu, vai tas tiešām ir viesis no kosmosa.

Policija arī skaidroja, ka, iespējams, šis meteorīts ir saistīts ar Ēta Akvarīdām – ar Haleja komētu saistītu meteoru plūsmu, kas pašlaik ir sasniegusi savu zenītu.

Mazāki meteorīti parasti sadeg Zemes atmosfērā, tomēr lielāki var nonākt līdz planētas virsmai – tādus kosmiskos objektus sauc par meteorītiem. Pretēji vispārpieņemtajam uzskatam, daudzi meteorīti, kas sasniedz planētas virsmu, nav pietiekami karsti, lai aizsāktu ugunsgrēku. Tādi meteorīti kā Ņūdžersijā nokritušais Zemi sasniedz mēreni silti – drīzāk pat remdeni.

Lai arī iespēja, ka mājā ietrieksies meteorīts, ir ļoti maza, tomēr, kā redzams, ne neiespējama. Pagātnē ir bijuši vairāki tādi incidenti. 2021. gada 3. oktobrī kādā mājā Kanādā iegāzās futbolbumbas izmēra meteorīts, piezemējoties vien dažus centimetrus no mājas iedzīvotājas.

Viens no zināmākajiem tāda veida incidentiem notika 1954. gada 30. novembrī, kad meteorīts uzkrita sievietei, kura gulēja gultā. Viņai tika pamatīgi nobrāzts sāns. Šis gadījums kļuva par pirmo zināmo gadījumu, kad meteorīts ievainojis cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu