VIDEO ⟩ Pacienti samulsina RAKUS rēķins: par sēdēšanu uz krēsla jāmaksā gultas dienas cena (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Slimnīcas gaitenis. Ilustratīvs attēls.
Slimnīcas gaitenis. Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Kāda iedzīvotāja, kura Rīgā apmeklējusi stacionāra "Biķernieki" Oftalmoloģijas nodaļu, sašutusi par iestādes cenrādi. Proti, par sešu stundu ilgu sēdēšanu uz krēsla gaitenī kopā ar vēl 20 cilvēkiem viņa saņēmusi 42 eiro lielu rēķinu, kas līdzvērtīgs gultas dienas cenai. Ko nozīmē "gultas dienas cena"? Atbildi meklēja LTV raidījums "4.studija".

Anna (vārds mainīts) ieradās "Biķerniekos" ieradās, kā runāts, pulksten vienpadsmitos. Vispirms piereģistrējusies, pabijusi īsu brīdi trīs kabinetos, kur izmērīts asinsspiediens, uzdoti jautājumi par pārciestajām slimībām un tamlīdzīgi. Pēc tam Anna sēdējusi gaitenī un gaidījusi rindā galveno manipulāciju – konkrēta medikamenta injekciju acī. Ārsta kabinetā viņa iesaukta pulksten 17.00, un, pretēji gaidīšanai, procedūra noritējusi ātri. Turklāt paciente ar ārsta darbu bijusi ļoti apmierināta. Taču mājās Anna aplūkojusi samaksāto rēķinu.

"Uzrādījās, ka tur ir ārstēšanās dienas stacionārā par vienu dienu. "Gultas dienas cena": 42 eiro. Otrs bija – "Veiktā procedūra": 141 eiro," stāstīja pacientes draudzene Elīna. "Viņa ir sašutusi par to gultas dienas cenu. Par ko?

Viņa nevarēja saprast, kas tā par gultu, ko viņa vispār nav redzējusi. Sēdēja uz krēsla visu dienu no vienpadsmitiem līdz pieciem vakarā. Par to viņai nācās samaksāt 42 eiro."

RAKUS pārstāvji raidījumam skaidro, ka definējumam "gultas dienas cena" nav nekāda sakara ar gultas vietu. RAKUS preses sekretāre Ilga Namniece paskaidroja atšķirību starp "gultas dienu" (ārstējoties dienas stacionārā) un gultas vietu palātā:

"Ārstēšanās dienas stacionāros par 1 dienu – gultas dienas cena – 42,00 eiro. Minētajā pakalpojumā ietilpst: nodaļas medicīniskā personāla atalgojums; darba devēja sociālās apdrošināšanas iemaksas; izdevumi par komunālajiem pakalpojumiem; medicīnas preces, sterilizācijas un dezinfekcijas preces; biroja preces; pamatlīdzekļu nolietojums; veļas mazgāšana, mīkstā inventāra dezinficēšana."

Savukārt par palātu, kur ir gultas vieta, slimnīcas cenrādī ir atsevišķa samaksa atbilstoši kategorijām.

Plašāk skaties "4.studijas" sižetā!

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu