Itālijā lietavu izraisītos plūdos astoņi bojāgājušie

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Itālijas ziemeļos lietavu izraisītos plūdos gājuši bojā astoņi cilvēki un evakuēti vairāki tūkstoši, pavēstīja amatpersonas.

Līdz šim atrasti astoņi bojāgājušo līķi, pavēstīja Emīlijas-Romanjas reģiona viceprezidente Irēne Priolo.

Kopš nedēļas sākuma no krastiem izgājusi 21 no reģiona 23 upēm, plūdi skāruši 27 pašvaldības, norādīja amatpersonas.

Reģistrēti 250 zemes nogruvumi.

50 000 cilvēku palikuši bez elektrības un 100 000 bez mobilajiem sakariem, pavēstīja civilās aizsardzības dienests.

Reģionālā dzelzceļa satiksme Emīlijā-Romanjā apturēta pilnībā, applūduši neskaitāmi ceļi.

36 stundu laikā lietus daudzums vidēji bijis 200 litri ūdens uz kvadrātmetru, bet dažos apvidos - pat 500 litri.

Kā norādīja civilās aizsardzības ministrs Nello Musumeči, lietus daudzums šajos reģionos parasti ir 1000 litru ūdens visa gada garumā.

Emīlijas-Romanjas reģionā Čezēnas mērs Enco Latuča trešdienas rītā publicēja video, kurā brīdina, ka spēcīgās lietavas Emīlijas-Romanjas reģionā turpinās un var pārplūdināt Sāvio upi un tās mazākās pietekas. Viņš aicina iedzīvotājus apmesties ēku augstākos stāvos, izvairīties no atrašanās upju krastā, kā arī paziņoja par satiksmes slēgšanu uz atsevišķiem tiltiem un ielās, jo plūdu dēļ pilsētā daudzviet ir dubļu sanesumi.

"Situācija atkal var kļūt kritiska," viņš brīdināja, aicinot nezaudēt modrību.

Civilās aizsardzības departamenta vadītāja vietniece Titi Postiljone informēja, ka evakuāciju apgrūtina daudzu ceļu applūšana. Plūdi skāruši četras provinces, kuras līdz lietavām piedzīvoja ilgstošu sausumu.

Premjerministre Džordža Meloni paziņoja, ka valdība seko situācijai un "ir gatava iesaistīties ar nepieciešamo palīdzību".

Dienām ilgas lietusgāzes Itālijas ziemeļos otrdien izraisīja plūdus vairākās pilsētās, liekot iedzīvotājiem patverties uz jumtiem.

Tūristu iecienītajā Ravennas pilsētā varas iestādes aicināja iedzīvotājus pārcelties uz ēku augšējiem stāviem, lai tur pārlaistu vētru. Adrijas jūras pludmales pilsētā Ričonē mērs brīdināja cilvēkus palikt mājās, bet daži ar gumijas laivām kuģoja pa applūdušajām ielām.

Rimini provincē, kas daļēji atrodas Adrijas jūras piekrastē, ugunsdzēsēji līdz otrdienas pēcpusdienai veica apmēram 40 cilvēku glābšanas pasākumus.

Rajonā starp ostas pilsētu Ankonu un Pezaro-Urbino provinci ugunsdzēsēji 80 reizes iejaucās plūdu, nogāzušos koku un zemes nogruvumu dēļ, un glāba grūtībās nonākušus autovadītājus.

Modenas pilsētā varas iestādes slēdza vietējos tiltus satiksmei, veicot piesardzības pasākumus saistībā ar ūdens līmeņa celšanos upē.

Meteorologi paziņoja, ka Itālijas ziemeļos stiprs lietus ir gaidāms vēl vairākas dienas.

Plūdu dēļ tika apturēta vilcienu satiksme Boloņas-Ankonas un Ravennas-Faencas maršrutos, ziņoja Itālijas mediji.

Venēcija gatavojās pacelt barjersistēmu MOSES, kas pirmoreiz tiek darīts maija mēnesī. Šīs sistēmas būvniecība sākās pirms apmēram 20 gadiem, bet tā vēl nav oficiāli pabeigta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu