Lietuva iesniedz protesta notu Krievijai par politieslodzīto pieminekļu nojaukšanu (2)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Lietuva otrdien iesniedza protesta notu Krievijai saistībā ar to, ka Irkutskas apgabalā nojaukti pieminekļi lietuviešu un poļu izsūtītajiem un politieslodzītajiem, vēsta Lietuvas Ārlietu ministrija (ĀM).

Nota iesniegta Krievijas pagaidu pilnvarotajam lietvedim Aleksandram Elkinam, kurš izsaukts uz Lietuvas ĀM.

"Lietuvas ĀM nosodīja Krievijas rīcību attiecībā uz pieminekļiem, aizvācot no atrašanās vietas pieminekli un krustu par godu lietuviešu un poļu izsūtītajiem un politieslodzītajiem. Šāda mērķtiecīga Krievijas rīcība, nelikumīgi nojaucot pieminekļus un cieņas izpausmes zīmes represētajiem un deportētajiem nevar tikt uzskatīta ne par ko citu kā par vēsturiskās patiesības un totalitārā režīma upuru piemiņas noniecināšanu," sacīts Lietuvas ĀM paziņojumā.

Irkutskas apgabala Pivovarihas ciemā nesen demontēti krusts lietuviešu represēto piemiņai un piemineklis poļu represētajiem, kas tur tika nogalināti 1937.gadā. Nav zināms, kas devis rīkojumu nojaukt šīs piemiņas zīmes.

30.gados Pivovarihas ciema apkārtnē NKVD nošāva vairāk nekā 15 tūkstošus politieslodzīto. Par masu kapiem publiski kļuva zināms 1989.gadā.

Aprīlī tika ziņots, ka piemineklis represētajiem poļiem un lietuviešiem nojaukts Permas novada Kudimkaras rajonā. Piemineklī bija iemūžināti Gaļašoras specciematā mirušo 89 deportēto poļu un lietuviešu vārdi. Arī par šī pieminekļa nojaukšanu Lietuva iesniedza Krievijai protesta notu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu