FOTO Uz Jelgavas Centra pamatskolas fasādes atklāts mākslinieka Jāņa Šneidera murālis

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Uz Jelgavas Centra pamatskolas fasādes, Uzvaras ielā 10, Jelgavā atklāts mākslinieka Jāņa Šneidera murālis jeb sienas gleznojums “Tiešraide”. Tas veltīts dabas tēmai un vēsta par pasaules kārtību, kurā esam atkarīgi viens no otra, savā ziņā dzīvojot šajā pasaulē kā tuvāki vai tālāki radinieki.

Jāņa Šneidera mākslas darbs “Tiešraide” ir viens pieciem lielformāta mākslas darbiem, kurus veido Imanta Ziedoņa fonda “Viegli” izglītības iniciatīva “Ziedoņa klase” sadarbībā ar fondu “Mākslai vajag telpu”. Uz aptuveni 6m x 13m lielās Jelgavas Centra pamatskolas sienas atainotā dabas tēma vēsta par putniem, kuri ir veiksmīgi adaptējušies dzīvei pilsētā. Sienas gleznojuma ideju izklāsta pats autors:

“Murālī esošais namiņš kļūs par interaktīvu pārdomu objektu, uzdodot jautājumus – kad un vai vispār tajā kāds iemitināsies? Putnu būrītis īpaši paredzēts strazdiem, un tieši atklāšanas dienā mēs jau pirmos ziņkārīgos redzējām! Ir skaists kontrasts starp īstajām debesīm virs galvas un iluzorajām uz sienas, starp mainīgo un sastingušo. It kā siena būtu debesu atlūza - nokritusi un zemē iedūrusies kādas mākoņainas dienas lauska.”

Pēc murāļa svinīgās atklāšanas skolēni piedalījās radošajā darbnīcā kopā ar mākslinieku un radīja paši savas debesu kartes.

Stāsta “Ziedoņa klases” vadītāja Elizabete Pavlovska: “Prieks, ka laikmetīgā māksla ienāk tieši Jelgavā un turpmāk pilsētas iedzīvotāji, īpaši Centra pamatskolas skolēni katru dienu varēs novērot šī mākslas darba dzīvi, piedalīties tajā. Jāņa Šneidera izvirzītā tēma par pasaules lietu kārtību un dzīvību uz šīs zemes ir ļoti sirsnīga un aktuāla.”

Projekts “Ziedoņa klase” realizē starptautisku Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas projektu, kurā izglīto bērnu un jauniešu auditoriju par laikmetīgo mākslu. Līdz šim atklāti sienas gleznojumi arī citās Latvijas pašvaldībās – mākslinieces Luīzes Rukšānes darbs “Par atcerēšanos” uz Smiltenes kultūras nama sienas, mākslinieces Zīles Ziemeles sienas gleznojums “Kopā”, kas rotā Talsu mākslas skolas fasādi, un mākslinieces Ances Eikenas murālis “Tādi kā radi” uz Ādažu vidusskolas sienas. Plānots, ka šopavasar “Ziedoņa klase” atklās vēl vienu murāli kādā Latgales reģiona pilsētā un kultūrizglītības nodarbības skolēniem par laikmetīgo kultūru.

Plašāka informācija par visām “Ziedoņa klases” un starptautiskā projekta aktivitātēm pieejama sociālajos tīklos Facebook un Instagram, kā arī projekta mājaslapā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu