Lielāka iespēja saslimt ar podagru ir tiem, kuriem organismā ir augsts urīnskābes līmenis. Uzskaitīsim faktorus, kas palielina urīnskābes līmeni organismā!
"Ikdienā patērējot daudz sarkanās gaļas un vēžveidīgos, kā arī dzerot dzērienus, kas saldināti ar augļu cukuru (fruktozi), palielinās urīnskābes līmenis, kas attiecīgi palielina risku attīstīties podagrai," uzsver Anita Baumane, akcentējot veselīga dzīvesveida nozīmi. Speciāliste piebilst, ka alkohola, īpaši alus, lietošana arī palielina podagrasrisku. Sākoties vasarīgākiem laikapstākļiem, grila sezonai un, svinot Jāņus, to ir vērts ņemt vērā.
Uztura speciāliste norāda, ka cilvēkiem ar lieko svaru organisms ražo vairāk urīnskābes, līdz ar to arī nierēm ir lielāka slodze to izvadot. "Svarīgi ir ēst regulāri, jo ēdienreižu ne tikai izlaišana un badošanās paceļ urīnskābes līmeni. Ikdienā nepieciešams papildināt ēdienkarti ar garšvielām, šķiedrvielām, piemēram, rudzu maizi, brūnajiem makaroniem, riekstiem, sēklām, piena produktiem un olām, bet pievienot veselīgu devu fizisko aktivitāšu, piemēram, kaut vai pusstundu ilgu enerģisku pastaigu ātrā solī," saka Anita Baumane.
"Dažas slimības palielina risku saslimt arī ar podagru," stāsta VCA interniste Inga Orleāne. "Riska faktori ietver neārstētu augstu asinsspiedienu un dažādas hroniskas slimības, piemēram, cukura diabētu, aptaukošanos, metabolisko sindromu, sirds un nieru slimības."
Ja kādam ģimenē ir bijusi podagra, citiem ģimenes locekļiem ir lielāka iespējamība saslimt ar šo slimību. Tādēļ īpaši jāpievērš uzmanību ikdienas ēdienkartei un jāseko līdzi svara izmaiņām.