Cilvēki Kauņā atvadās no bijušās Lietuvas pirmās lēdijas Almas Adamkienes

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas bijušais prezidents Valds Adamkus un Alma Adamkiene. 2015. gads.
Lietuvas bijušais prezidents Valds Adamkus un Alma Adamkiene. 2015. gads. Foto: Birute Vijeikiene/Shutterstock

Apmēram tūkstotis cilvēku otrdien Kauņas Petrašūnu kapsētā atvadījās no bijušās pirmās lēdijas Almas Adamkienes.

Valda Adamkus, kurš bija Lietuvas prezidents 1998.-2009.gadā, dzīvesbiedre pēc smagas slimības svētdien nomira 96 gadu vecumā.

Sērotāji devās bēru procesijā, kurā bija gan Adamkus, kurš laulībā ar Adamkieni bijis vairāk nekā 70 gadu, gan pašreizējais Lietuvas prezidents Gitans Nausēda ar sievu Diānu.

Pirms bērēm nelaiķes tuvinieki izplatīja aicinājumu nenest ziedus, bet ziedot labdarībai.

1927.gada februārī Šauļos dzimusī Adamkiene, kuras ģimene Otrā pasaules kara laikā aizbēga uz Vāciju un vēlāk pārcēlās uz ASV, bija aktīva lietuviskās identitātes un tradīciju popularizētāja.

Pēc kāzām Čikāgā 1951.gadā Alma un Valds Adamkus 1962.gadā viņi iegādājās "Tabor Farm Recreation Centre", kuru vadīja 25 gadus, padarot to par nozīmīgu lietuviešu centru.

Pēc neatkarības atgūšanas pāris atgriezās Lietuvā. 1999.gadā, gadu pēc tam, kad Adamkus tika ievēlēts par Lietuvas prezidentu, viņa sieva nodibināja "Almas Adamkienes labdarības fondu", kas atbalstīja lauku skolas, bērnu namus un bērnu slimnīcas, kuru vadīja 15 gadus.

Pēdējos gados bijušās pirmās lēdijas veselības stāvoklis bija slikts. Aprīlī viņu nogādāja slimnīcā Viļņā, kur viņai atklāja smadzeņu asinsrites traucējumus un veica steidzamu operāciju. Kopš tā laika viņa smagā stāvokli atradās slimnīcas intensīvās aprūpes nodaļā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu