Sirmgalvis piedzīvo retu sindromu un netiek ārā no vieniem un tiem pašiem notikumiem (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Kāds 80 gadu vecs vīrietis saskāries ar visai neparastu sindromu – sajūtu, ka šī diena un notikumi jau reiz bijuši. 1993. gada filmā “Murkšķu diena” apspēlētais sindroms sirmgalvim, visticamāk, parādījās kā reta Alcheimera slimības blakne.

Kā vēstīts ziņojumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “BMJ Case Reports”, vīrietis kādā brīdī pasūdzējies savam elektronisko grāmatu piegādātājam par to, ka tas viņam visu laiku piedāvā vienas un tās pašas grāmatas. Kā arī viņš zvanījis meistariem, lai tie salabo viņa televizoru, jo tajā tiek rādītas vienas un tās pašas ziņas.

Aprakstot šo stāvokli saviem vārdiem, viņš stāstīja: “Lai kur es ietu, ceļa malā ir vieni un tie paši cilvēki, vienas un tās pašas automašīnas aiz manis ar vieniem un tiem pašiem cilvēkiem tajās. Viens un tas pats cilvēks izkāpj no mašīnas, valkājot tās pašas drēbes, nesot tās pašas somas, sakot tās pašas lietas. Nekā jauna.”

Šis stāvoklis reizēm ir novērots kā blakne Alcheimera un citām neirodeģeneratīvām slimībām. Šīs slimības liek iet bojā centrālās nervu sistēmas šūnām. Laika gaitā stāvoklis pasliktinās. Zāļu pret to nav.

Sindroms ir novērots arī nedaudziem citiem pacientiem, kuri sirgst ar kādu neirodeģeneratīvu slimību, to skaitā arī Alcheimeru. Tā iemesls nav īsti skaidrs, tomēr daži uzskata, ka vainojamas problēmas smadzeņu daļā hipokampā, kas palīdz īstermiņa atmiņas pārvērst par ilgtermiņa atmiņām, radot viltus atmiņu sajūtu.

Četrus gadus pēc simptomu parādīšanās rakstā minētā sirmgalvja garīgā veselība ir nedaudz pasliktinājusies, tomēr viņš joprojām spēj parūpēties par sevi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu