ASV ir ceļā uz vienošanos par parādu griestu paaugstināšanu (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidents Džo Baidens un republikāņi principā panākuši vienošanos par valsts parāda griestu paaugstināšanu, lai izvairītos no valsts defolta, sestdienas vakarā paziņoja prezidents un Kongresa Pārstāvju palātas spīkers republikānis Kevins Makartijs.

Savienoto Valstu parādsaistību griesti pašlaik ir 31,4 triljoni dolāru. Par kādu summu tie tiks paaugstināti, pagaidām netiek atklāts.

Plānots, ka Kongress balsos par vienošanos trešdien, 31.maijā.

ASV Finanšu ministrija aplēsusi, ka ASV valsts parāda griesti tiktu sasniegti 5.jūnijā.

Baidens paziņoja, ka vienošanās ir labas ziņas amerikāņu tautai, jo tā novērsīs potenciāli katastrofisku defoltu, kas novestu pie ekonomikas recesijas un miljoniem zaudētu darbavietu.

Makartijs, kurš sestdien sazvanījās ar Baidenu, lai panāktu vienošanos, norādīja, ka vēl ir daudz darāmā, bet pauda pauda pārliecību, ka šī vienošanas ir laba.

Lai ļautu valdībai turpināt aizņemties naudu un saglabāt maksātspēju, valsts parādsaistību griesti kopš 1960.gada kopumā tikuši paaugstināti, pagarināti vai pārskatīti 78 reizes.

Parasti tas notiek bez lielas politiskās stīvēšanās, taču šogad Kongresa republikāņi apmaiņā pret balsīm parādsaistību griestu pacelšanai pieprasīja būtiski samazināt izdevumus un veikt izmaiņas Baidena politikā, tai skaitā attiecībā uz studentu kredītu dzēšanas programmu un videi draudzīgās enerģijas nodokļu atlaidēm. Demokrāti pret to iebilda.

Taču, pēc visa spriežot, abas puses ir nedaudz piekāpušās.

Par sarunām informēts avots atklāja, ka vienošanas paredz parāda griestu palielināšanu uz diviem gadiem, kas nozīmē, ka 2024.gadā, kad ASV paredzētas prezidenta vēlēšanas, šādas sarunas nebūs nepieciešamas.

Taču nav paredzēti lieli izdevumu samazinājumi, ko vēlējās republikāņi, bet ar aizsardzību nesaistītie izdevumi nākamgad faktiski paliks nemainīgi un 2025.gadā pieaugs tikai par 1%, atklāja avots.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu