Uz Mēness atrastas noslēpumaini pazudušās Japānas zondes atliekas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NASA/GSFC/Arizona State University

Ar NASA kosmisko aparātu beidzot izdevies pamanīt Japānas Mēness zondi “Hakuto-R”, kas šā gada 25. aprīlī ietriecās Mēnesī. Fotogrāfijas apstiprina, ka zonde nogāzās netālu no paredzētās nolaišanās vietas.

“Hakuto-R” ir Japānas kosmosa kompānijas “ispace” lolojums, kurai bija jākļūst par pirmo privāto Mēness zondi, kas veiksmīgi nolaidusies uz Zemes dabiskā pavadoņa virsmas. Diemžēl nolaišanās pēdējā stadijā tika pazaudēti sakari ar zondi, liekot astronomiem domāt, ka tā nogāzusies uz Mēness.

Nākamajā dienā – 26. aprīlī – NASA Mēness izlūkošanas orbitālais aparāts (LRO) pārlidoja pāri zondes plānotajai nolaišanās vietai un uzņēma 10 attēlus. Vēlāk pētnieki šos attēlus salīdzināja ar iepriekšējiem reģiona attēliem, cerot atrast zondes nogāšanās vietu.

Foto: NASA/GSFC/Arizona State University

Pētnieku komanda beigu beigās identificēja neparastas izmaiņas Japānas zondes nolaišanās reģiona virsmā. 26. aprīļa fotogrāfijās redzamas četras lielas atlūzas, kuru citos attēlos nav. Turklāt attēlos netālu no zondes paredzētās nolaišanās vietas redzams arī neliels krāteris.

Turpmāko dažu mēnešu laikā pētnieki turpinās analizēt zondes nogāšanās vietu, jo drīz LRO atkal lidos virs tās, uzņemot jaunas fotogrāfijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu