Video ⟩ Kučinskis apstiprina, ka jau šonedēļ notiks sarunas par izmaiņām koalīcijā (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Iekšlietu ministrs Māris Kučinskis
Iekšlietu ministrs Māris Kučinskis Foto: Zane Bitere/LETA

Jau šonedēļ sagaidāmas sarunas par izmaiņām "Jaunās vienotības" (JV) premjera Krišjāņa Kariņa vadītajā koalīcijā, kurā pašlaik ar JV kopā strādā "Apvienotais saraksts" (AS) un Nacionālā apvienība (NA), šorīt intervijā LTV "Rīta panorāmai" atzina AS politiķis, iekšlietu ministrs Māris Kučinskis.

Vērtējot Valsts prezidenta vēlēšanas, kurās JV virzītais kandidāts Edgars Rinkēvičs tika ievēlēts tikai ar opozīcijā esošo Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un "Progresīvo" balsīm un nesaņemot nekādu AS un NA atbalstu,

Kučinskis izteicās, ka šāda "balsojuma cena", acīmredzot, esot ZZS un "Progresīvo" ņemšana koalīcijā.

Politiķis atzīmēja, ka par izmaiņām koalīcijā sagaidāmas sarunas un tādas esot iezīmētas jau piektdien, 2.jūnijā. Kučinskis lēsa, ka AS nostāja palikšot nemainīga un tā nebūšot gatava piekrist izmaiņām esošajā koalīcijas modelī.

AS pārstāvis uzsvēra, ka nav iespējams nosacīti vienkārši paplašināt esošo koalīciju, jo jaunu partneru uzņemšana nozīmējot pilnīgi jaunas valdības veidošanu, attiecīgi Kariņam kādā brīdī būtu jāpasaka, ka viņš vairs nestrādās ar līdzšinējiem partneriem, tālāk tiktu meklēta vienošanās starp jauniem partneriem un tiktu lemts par jaunu valdības darāmo darbu sarakstu un prioritātēm.

Taujāts, vai AS ir droša, ka amatu saglabās Saeimas priekšsēdētājs, viens no AS līderiem Edvards Smiltēns, Kučinskis atzīmēja, ka koalīcijas pārmaiņas nozīmētu, ka "politiskais laukums tiek pilnībā notīrīts", nesavienojamu spēku vairs nebūtu, sarunas sāktos no nulles, tātad arī Saeimas priekšsēdētājam un jebkuram no ministriem jārēķinās ar iespējamu amata zaudēšanu.

Kā ziņots, Saeima trešdien par nākamo Valsts prezidentu ievēlēja premjera partijas JV virzīto kandidātu, ilggadējo ārlietu ministru Rinkēviču (JV).

Par Rinkēviča ievēlēšanu nobalsoja 52 deputāti. Jau kopš pirmās balsošanas kārtas par Rinkēviču balsoja ZZS, bet pēc savas prezidenta amata kandidātes Elīnas Pinto izkrišanas otrajā kārtā par labu Rinkēvičam nosliecās arī "Progresīvie". AS tikmēr uzturēja savu kandidātu Uldi Pīlēnu, bet NA deputāti savas balsis nenodeva vispār.

Prezidenta vēlēšanas radījušas gaidas, ka varētu vai nu paplašināties koalīcijas sastāvs, vai pat mainīties valdība. Piemēram, iepriekš ticis pieļauts, ka, ja Rinkēvičs tiktu ievēlēts ar JV, ZZS un "Progresīvo" balsīm, tad šīs partijas arī varētu veidot turpmākās koalīcijas iespējamo kodolu. Kariņš jau ir izteicies, ka plānojot runāt ar partijām par koalīcijas paplašināšanu. AS un NA pret izmaiņām valdībā līdz šim paudušas noraidošu attieksmi.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu