No Tutanhamona aitas zarnām līdz angļu jāšanas mētelīšiem. Kāpēc prezervatīvi ir vislabākie?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Mūsdienu sekss vairs nav iedomājamas bez prezervatīviem kā klasiskas kontracepcijas metodes! Bet vai zināji, ka prezervatīvi ir viena no senākajām kontracepcijas formām un to vēsturei ir pat tūkstošiem gadu? Uzzini visu par šiem "drošajiem draudziņiem" un kāpēc aizvien tie ir vislabākie.

Prezervatīvs jeb kondoms, sarunvalodā arī prezis vai gumija, ir viens no kontracepcijas līdzekļiem, ko izmanto dzimumakta laikā, lai izsargātos no nevēlamas grūtniecības un no seksuāli transmisīvajām slimībām (STS), piemēram, no AIDS, gonorejas, hlamīdijām. Prezervatīvs ir plāna lateksa uzmava, ko velk uz dzimumlocekļa. Prezervatīva galā ir vieta, kur uzkrāties spermai. Prezervatīva galvenais uzdevums ir neļaut spermai nonākt makstī. 

Par prezervatīvu un kondomu nosaukuma izcelsmi

Viena no leģendām vēsta, ka vārds "kondoms" saistāms ar Francijas ciemata Kondomas nosaukumu, kurā kāds vīrietis pirmo reizi ļāvies mīlas priekiem, izmēģinot šādu seksa drošības līdzekli. Taču daudz ticamāka esot versija, ka Anglijas karaļa Čārlza II galma ārsts vārdā  Kondoms izgudroja prezervatīvu priekštečus, kas tika izgatavoti no dzīvnieku zarnām. Patiesībā vārds "condom" cēlies no latīņu valodas, kas apzīmē "trauku" vai "tvertni", bet mūsdienās lietotais vārds "prezervatīvs" no angļu valodas "preserve" - aizsargāt. 

Cik seni ir prezervatīvi? No Tutanhamona līdz "angļu jāšanas mētelīšiem"

Tiek uzskatīts, ka pirmo prezervatīvu, kas līdzīgs mūsdienās ražotajiem, 1564.gadā izgatavojis anatoms Gabriels Falopio, bet ir ziņas, ka prezervatīvus izmantoja jau senie ēģiptieši 1350. g. p.m.ē. Tie tika izgatavoti no dzīvnieku zarnām vai pūšļiem.  Kairas muzejā ir prezervatīvam līdzīgs priekšmets, kas it kā esot piederējis ēģiptiešu faraonam Tutanhamonam. Pirmā prezervatīva lietošanu Eiropā apstiprina Francijā, Kombarelas alās esošie zīmējumi no mūsu ēras 100. – 200. gada.

Pirmie puslīdz efektīvie prezervatīvi no dzīvnieku zarnām tika izgatavoti jau 18. gadsimtā. Starp citu, dokumenti atklāj, ka XIX gs. populārais mīlnieks Kazanova bija šā kontracepcijas veida cienītājs, prezervatīvus viņš nosauca par "Redingote Anglaise’" - angļu izjādes mētelīšiem.

1855. gadā amerikāņu ķīmiķis Čārlzs Gudjērs izveidoja pirmos gumijas prezervatīvus. Vecākais gumijas prezervatīvs datēts ar 1855.gadu. Vēstures liecības stāsta, ka lateksu izgudroja 1912. gadā, līdz ar to prezervatīvi kļuva lētāki un bija paredzēti vienreizējai lietošanai.

  • Šodien pasaulē ik gadu tiek izmantoti no 6 līdz 9 milijardiem prezervatīvu.
  • Katru dienu pasaulē tiek pārdoti 5 miljardi prezervatīvu.
  • Pasaulē iespējams nopirkt aptuveni 100 dažādu zīmolu prezervatīvus
  • Vidēji prezervatīvs spēj noturēt 4l ūdens, līdz saplīst.
  • Eļļas un dažādi losjoni var likt prezervatīvam plīst, tā vietā būtu jāizmanto lubrikanti uz silikona vai ūdens bāzes.

1990. gadā jaunas tehnoloģijas atļāva vēl vairāk uzlabot prezervatīvus - pirmoreiz parādījās krāsaini un aromatizēti izsargāšanās līdzekļi. Šodien prezervatīvu ražotāji tos ir pielāgojuši katra klienta vajadzībām – mēs varam iegādāties dažāda biezuma, garuma, lieluma, smaržas, garšas un formas prezervatīvus. Tagad tie ir vieni no populārākajiem, uzticamākajiem un veselīgākajiem izsargāšanās līdzekļiem visā pasaulē.  

Foto: shutterstock.com

Kāpēc prezervatīvi ir vislabākie? 

Ja esam atvērti seksuālām attiecībām un mums nav pastāvīga partnera, prezervatīvam vienmēr jābūt somiņā vai kabatā. "Ja nepastāv garantijas, ka partneris ir vesels, par sevi vislabāk parūpēties, lietotjot prezervatīvu, jo tas pasargās ne tikai no nevēlamas grūtniecības, bet arī no STS," uzsver Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane

Turklāt prezervatīvi ir vismazāk kaitīgi sievietes veselībai - citi kontracepcijas līdzekļi, tādi kā hormonālās tabletes, spirāles, spermicīdi, sievietes ķermeni tomēr ietekmē.

"Prezervatīvu klāsts aptiekās pieejams ir ļoti plašs. Prezervatīvi atšķiras pēc izmēriem, virsmas, stila, krāsas un garšas. Mūsdienās tiek pārdoti arī prezervatīvi ar īpašu lubrikantu benzokaīnu prezervatīva iekšienē, kas palīdz kontrolēt kulminācijas brīdi, paildzināt labsajūtu un pašu dzimumaktu. Arī par dāmām ir padomāts - lateksa prezervatīvi ar rieviņām un punktiņiem, ar orgastiska gela pārklājumu palielinās orgasmu biežumu un intensitāti," stāsta farmaceite Alīna Fleišmane. 

Prezervatīvus iesaka izmanot arī orālā seksa laikā. Prezervatīvi ar aromatizējošu smērvielu, piemēram, ar augļu vai ogu garšu, paredzēti tieši orālajam seksam.

Bet, ko darīt, ja vīrietim tomēr ir diskomforts, uzvelkot prezervatīvu? "Tiem, kam prezervatīvs mīlējoties traucē, iesaku aptiekā izvēlēties īpaši plānus prezervatīvus, kuri jutību ietekmē ļoti, ļoti minimāli. Mūsdienās var atrast prezervatīvus katra vēlmēm un vajadzībām," uzsver farmaceite. 

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu