Video ⟩ "Īstais kara kurinātājs ir Putins!" Šolca emocionālā uzruna pretkara protestētājiem Vācijā (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vācijas kanclers Olafs Šolcs
Vācijas kanclers Olafs Šolcs Foto: dpa/scanpix

"Kamēr jūs kliedzat "Mieru bez ieročiem", Putins ir savācis milzīgu skaitu tanku un raķešu un notēmējis tās uz Ukrainu," piektdien sociāldemokrātu partijas pasākumā Falkenzē pie pretkara protestētājiem ar netipiski kaismīgu uzrunu vērsās Vācijas kanclers Olafs Šolcs. Viņš aizstāvēja Vācijas lēmumu piegādāt Ukrainai militāro palīdzību, tai skaitā smago bruņojumu.

Uz sociāldemokrātu partijas pasākumu bija ieradušies protestētāji, kuri pret Vācijas valdošo politisko spēku vērsa tādus saukļus kā "Kara kurinātāji!" un "Mieru bez ieročiem!". Šolcs atbildēja, ka īstais kara kurinātājs ir Vladimirs Putins un ka protestētājiem būtu jākliedz uz viņu.

"Pirmkārt, īstais kara kurinātājs ir Putins - viņš sūtīja 200 000 karavīru iekarot Ukrainu!" norādīja Šolcs. "Viņš riskē ar savu pilsoņu dzīvībām, lai piepildītu imperiālistisku sapni. Putins grib iznīcināt un iekarot Ukrainu! Un skatās arī uz citām [zemēm, ko iekarot]! Mēs kā brīvības draugi, kā demokrāti, kā eiropieši to nepieļausim!"

"Kamēr jūs kliedzat "Mieru bez ieročiem", Putins ir savācis milzīgu skaitu tanku un raķešu un notēmējis tās uz Ukrainu. Viņš izposta pilsētas, ciemus, šosejas un dzelzceļus. Un viņš nogalinājis neskaitāmus Ukrainas pilsoņus, tai skaitā bērnus un vecus cilvēkus! Tās ir slepkavības, un tas ir jāpasaka ļoti skaidri!" dedzīgi norāda Šolcs, liekot saprast, ka neredz iespēju panākt mieru bez Ukrainas apbruņošanas.

Foto: MONIKA SKOLIMOWSKA / DPA

"Putins sava imperiālistiskā sapņa par varu dēļ pakļauj briesmām savu pilsoņu dzīvības. Mēs nezinām, cik daudz jaunu krievu karavīru jau ir miruši viņa sapņa dēļ, bet šis skaitlis varētu būt pat 100 000 vai 150 000," turpina Šolcs. "Kā gan kāds spēj tā laist zudībā savus jaunos cilvēkus? Tikai tāpēc, ka viens cilvēks grib diktēt noteikumus. Tas ir bezatbildīgi! Tā ir kara kurināšana! Tā ir vardarbība ar ieročiem!"

Tā ir viena no retajām reizēm, kad Šolcs nācis klajā ar tik emocionālu uzrunu.

Šolca valdība kara laikā daudz kritizēta par to, ka vilcinājās ar tanku piegādēm Ukrainai, un tagad tā vilcinās ar lēmumu par iznīcinātāju piegādi. Viens no iemesliem ir Vācijas sabiedrības noskaņojums. Saskaņā ar sabiedriskās domas aptaujām tanku piegādes neatbalsta apmēram puse vāciešu, bet pret iznīcinātāju piegādēm iebilst vairāk nekā puse iedzīvotāju.

Sākoties Ukrainas pretuzbrukumam, vērojama attieksmes maiņa arī no Francijas puses. Francijas prezidents Emanuels Makrons, kurš ilgi centās pārliecināt Kremli ar diplomātiskiem paņēmieniem un saviem sabiedrotajiem uzsvēra, ka Putinu "nedrīkst pazemot", pagājušonedēļ atzina - mieru var nodrošināt vienīgi Ukrainas uzvara pār iebrucēju.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu