Indija atteikusies no Krievijas zemūdenēm; tā vietā iepirks vācu ražojumu (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Krievija turpina zaudēt pozīcijas Indijas bruņojuma tirgū, kas bijis stabils jau kopš padomju laikiem. Indija ilgstoši bijis lielākais Kremļa ieroču pircējs, kas pēdējos gados nodrošinājis 20% no “Rosoboroneksport” pasūtījumiem.

Tomēr pēdējo mēnešu laikā indieši atteikušies no līgumiem par iznīcinātāju Su-30 un tanku T-90 piegādēm, tāpat iesaldētas arī sarunas par helikopteru Ka-226T piegādēm. Turklāt nesen Krievija saņēmusi vēl vienu atteikumu no Indijas – noraidīts Krievijas ierosinājums būvēt zemūdenes uz “Amur-1650” platformas, kas ir projekta “677 Lada” zemūdeņu eksporta versija.

Lai arī “Rosoboroneksport” amatpersonas solījušas Indijas kolēģiem par 80% lokalizēt ražošanu Indijas rūpnīcās un uzsvērta abu valstu stratēģiskā sadarbība, militārpersonas Ņūdeli devušas priekšroku noslēgt līgumu ar Vāciju, kas ļaus Indijai modernizēt savu novecojušo floti.

Kā vēsta “Bloomberg”, atsaucoties uz vairākiem avotiem, Indija izskata iespējamību iegādāties sešas vācu “Thyssenkrupp” zemūdenes. Darījuma summa ir vairāk nekā pieci miljardi dolāru, un paredzams, ka trešdien tiks noslēgta galējā vienošanās. Tieši tādēļ Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss ir ieradies Ņūdeli divu dienu vizītē.

“Tas būs liels un svarīgs līgums ne tikai vācu rūpniecībai, bet arī Indijai, kā arī Indijas-Vācijas stratēģiskajai partnerībai,” teica Pistoriuss, komentējot vizīti Indijā. Viņš piebilda, ka ir arī citi konkurenti, piemēram, Francija, kas arī ir gatava piegādāt Indijai savas zemūdenes. Par Krievijas piedāvājumu un tā perspektīvām Pistoriuss neko neteica.

Pēc Stokholmas Starptautiskā pasaules problēmu pētniecības institūta (SIPRI) datiem, Krievijas ieroču piegādes Indijai pēdējo piecu gadu laikā kritušās par 37%. Jāpiebilst, ka pret “Rosoboroneksport” ir noteiktas ASV sankcijas.

Karš Ukrainā un jauns sankciju vilnis, kas skāris visas lielākās Krievijas valsts bankas, situāciju sarežģījis vēl vairāk. Jau vairāk nekā gadu Indija nespēja atrast veidu, kā veikt maksājumu divu miljardu dolāru vērtībā par ieročiem, bet Krievija savukārt apturējusi kredītu izsniegšanu 10 miljardu dolāru apmērā, kas paredzēts dažādu rezerves daļu iepirkšanai.

Tā rezultātā nav iespējams izpildīt 2018. gadā noslēgto līgumu par S-400 zenītraķešu sistēmu piegādi Indijai. No pieciem kompleksiem Indija saņēmusi vien divus. Tāpat ir arī problēmas ar iznīcinātāju piegādēm, kas iepriekš bijušas stabilas vēl kopš padomju laikiem.

Krievijas bruņojuma eksports turpinās samazināties.

“Krievija turpinās kā prioritāti noteikt savu bruņoto spēku stiprināšanu, bet pieprasījums no citām valstīm kritīsies, galvenokārt sankciju dēļ,” skaidroja SIPRI vecākais zinātniskais darbinieks Simons Vezemans.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu