OECD prognoze: Starp Baltijas valstīm tikai Latvijā šogad gaidāma ekonomikas izaugsme (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas panorāma.
Rīgas panorāma. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) trešdien publiskotajā ziņojumā prognozē, ka starp Baltijas valstīm tikai Latvijā šogad gaidāma ekonomikas izaugsme.

OECD prognozē, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pieaugs par 1,1%, bet nākamgad gaidāma 2,4% izaugsme.

Novembrī OECD prognozēja, ka Latvijas IKP šogad un nākamgad palielināsies attiecīgi par 0,2% un 2,3%.

Latvijā saskaņotais patēriņa cenu indekss, kā prognozē OECD, šogad pieaugs par 11,2%, bet nākamgad palielināsies par 4,8%. Savukārt bezdarba līmenis Latvijā, pēc OECD aplēsēm, gan šogad, gan nākamgad veidos 6,6%.

OECD norāda, ka augstā inflācija Latvijā negatīvi ietekmēs iedzīvotāju patēriņa izdevumus, bet uzņēmumu investīciju pieauguma temps palēnināsies, ņemot vērā mazāk labvēlīgus finanšu apstākļus un ievērojamo neskaidrību. Vienlaikus pakāpeniski palielināsies valsts eksports, pateicoties ārējā pieprasījuma kāpumam. Tāpat nākamgad būtiski samazināsies inflācija, taču tā saglabāsies augstā līmenī augsto ražotāju cenu dēļ.

Organizācija prognozē, ka Lietuvas IKP šogad saglabāsies nemainīgs, bet nākamgad palielināsies par 2,6%. Šogad Lietuvā tiek lēsts patēriņa cenu kāpums 13,1% apmērā, bet nākamgad tiek prognozēts 5,7% pieaugums. Savukārt bezdarbs Lietuvā, pēc OECD aplēsēm, šogad veidos 7,6%, bet nākamgad tas samazināsies līdz 7,1%.

Igaunijai OECD šogad prognozē IKP kritumu par 1,3%, bet nākamgad valsts ekonomikā sagaida 3,2% izaugsmi. Patēriņa cenu kāpumu organizācija šogad un nākamgad Igaunijā prognozē attiecīgi 9,2% un 3,4% apmērā. Prognozēs teikts, ka bezdarba līmenis Igaunijā šogad veidos 5,9%, bet nākamgad samazināsies līdz 5,7%.

Vienlaikus OECD palielinājusi pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam līdz 2,7%, salīdzinot ar iepriekš lēsto 2,6% kāpumu. Savukārt nākamajam gadam organizācija globālās ekonomikas izaugsmes prognozi saglabājusi 2,9% apmērā. Organizācija norāda, ka enerģijas cenu pieauguma tempa palēnināšanās palīdz samazināt inflāciju un mazināt spiedienu uz mājsaimniecību budžetiem, kā arī palielinās patērētāju un uzņēmumu pārliecības rādītāji. Taču vienlaikus aizvien vairāk pasaulē jūtama procentu likmju pieauguma ietekme, jo sevišķi nekustamo īpašumu un finanšu tirgos.

Eirozonas ekonomikā kopumā OECD šogad sagaida IKP kāpumu par 0,9%, bet 2024.gadā – par 1,5%. Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā IKP šogad saglabāsies nemainīgs, bet nākamgad pieaugs par 1,3%, prognozē organizācija.

Savukārt ASV OECD sagaida IKP pieaugumu attiecīgi par 1,6% un 1%, bet Ķīnā – par 5,4% un 5,1%.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu