Aizsardzības ministrija un "Zītari LZ" izbeigs plaši kritizēto līgumu par armijas pārtikas apgādi (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas aizsardzības ministre Ināra Mūrniece
Latvijas aizsardzības ministre Ināra Mūrniece Foto: Ieva Leiniša/LETA

Aizsardzības ministrija (AM) panākusi vienošanos ar uzņēmumu "Zītari LZ" par armijas pārtikas apgādes līguma pirmstermiņa izbeigšanu, trešdien žurnālistus informēja aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA).

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons papildināja, ka līgums tiks izbeigts ar šī gada 31.decembri, tostarp panākta vienošanās, ka komersants neizvirzīs nekādas pretenzijas AM un valstij attiecīgi neradīsies zaudējumi. Arī ministre izcēla, ka līguma darbības laikā finansiāli zaudējumi nav radušies.

Vienlaikus notiek darbs pie jauna iepirkuma organizēšanas. Minētais datums par līguma laušanas brīdi izvēlēts, jo patlaban notiek darbs pie jauna iepirkuma organizēšanas un iepirkumu norisei vajadzīgi vismaz seši mēneši.

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) līdz šim uzņēmumam samaksājuši aptuveni 30 000 eiro un līdz šim piegādāta pārtika 1,5 miljonu eiro vērtībā. Mēnesī NBS uzņēmumam maksājot aptuveni 12 000 līdz 14 000 eiro, norādīja aizsardzības resora vadība.

Aizsardzības resora vadība informēja, ka AM iekšienē veikto pārbaužu secinājumi par minēto iepirkumu "lielā mērā sasaucas" ar Valsts kontroles (VK) revīzijas secinājumiem. Liela daļa VK ieteikumu jau ir ieviesti, lai iepirkumu sistēmu padarītu caurskatāmāku.

Pilnveidojot iepirkumu uzraudzības sistēmu un maksimāli samazinot riskus, lai šādi pārkāpumi neatkārtotos ir izveidots jauns kontroles mehānisms. Piemēram, ministrija veiks iepirkumu dokumentācijas sākotnējo pārbaudi. Tāpat ir aktualizēta un pilnveidota ministrijas iepirkumu plānošanas un organizēšana kārtība. Militārās izlūkošanas un drošības dienests atbilstoši savai kompetencei veiks iepirkuma procedūrā iesaistīto amatpersonu uzraudzību un veiks visu iepirkuma pretendentu pārbaudes, žurnālistiem norādīja ministre.

Tāpat plānots, ka Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra (VALIC) turpmāk veiks materiāltehnisko līdzekļu izsniegšanu bruņotajiem spēkiem un organizēs rezervju uzglabāšanu. Tāpat tiek strādāts, lai samazinātu iepirkumu skaitu, efektivizējot sistēmu kopumā.

Turpmāk tiks veikts tehniskās specifikācijas un tirgus izpētes kopsavilkuma izvērtējums iepirkumos, kuru paredzamā līgumcena ir vismaz trīs miljoni eiro, un šobrīd jau notiek dokumentācijas izvērtēšana pirmajam šādam iepirkumam, norādīja ministre.

NBS Apvienotā štāba priekšnieks Imants Ziediņš preses konferencē informēja, ka Nacionālie bruņotie spēki kopā ar Aizsardzības ministriju pašlaik strādā pie plāna, lai novērstu riskus, kas saistīti ar pārtikas piegādes nepārtrauktības nodrošināšanu Latvijas un sabiedroto valstu karavīriem. Tāpat patlaban jau ir pārslēgtas vispārīgās vienošanās par vairāku pārtikas preču grupu piegādi ar iepriekšējiem piegādātajiem.

VK veiktajā finanšu revīzijā rika secināts, ka iepirkums par loģistikas pakalpojumu par pārtikas piegādi NBS vajadzībām ir organizēts, pārkāpjot aizsardzības resorā noteikto kārtību iepirkumu plānošanai un organizēšanai.

VK norādījusi, ka plānotā līguma summa līdz 220 miljoniem eiro ar tiesībām to palielināt par 50% līdz 110 miljoniem eiro, kopējo maksimālo līguma summu paredzot līdz 330 miljoniem eiro piecos līguma darbības gados, pirmo reizi norādīta, iepirkuma komisijai lemjot par līguma slēgšanu ar iepirkuma procedūras uzvarētāju SIA "Zītari LZ".

Līguma summa noteikta, balstoties iepirkuma komisijas amatpersonas pieņēmumos un nerēķinoties ar centralizētajā iepirkumu plānā paredzēto finansējumu pārtikas iegādēm 8,02 miljonu eiro apmērā. Saskaņā ar grāmatvedības uzskaites datiem no šā gada 1.janvāra līdz 30.aprīlim NBS no "Zītari LZ" ir saņēmuši pārtikas preces par 992 000 eiro. Par norādīto laika posmu NBS ir saņēmuši "Zītari LZ" rēķinu par sniegtā pakalpojuma administrēšanu 30 000 eiro apmērā.

Saistībā ar iepirkumu par loģistikas pakalpojumu pārtikas piegādē armijas vajadzībām no amata atbrīvotas divas VALIC un NBS amatpersonas, bet divām amatpersonām ir izteikts rājiens. Abas atbrīvotās amatpersonas iepriekš bija atstādinātas no dienesta pienākumu pildīšanas.

Aizsardzības resorā bija atstādināts iepirkuma komisijas vadītājs, nu jau bijušais Nacionālās apvienības (NA) biedrs Ēriks Ezeriņš un saskaņā ar TV3 raidījums "Nekā personīga" ziņoto arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Nodrošinājuma pavēlniecības štāba Apgādes pārvaldes Iepirkumu un līgumu daļas priekšnieks Imants Freibergs.

Patlaban vēl sešas disciplinārlietas ir procesā.

Kā ziņots, Rojā reģistrētais uzņēmums "Zītari LZ" 2022.gada decembrī ieguva 220 miljonus eiro vērtu līgumu par pārtikas piegādi NBS vajadzībām turpmākos piecus gadus.

Ar SIA "Zītari LZ" līgums tika noslēgts par loģistikas sistēmas izveidi, kas apvieno virkni pārtikas ražotājus un citus komersantus, lai nodrošinātu pārtikas piegādi visām NBS vienībām visā Latvijas teritorijā. Saskaņā ar līgumu uzņēmumam pēc NBS pieprasījumiem būtu jānodrošina arī nepieciešamie pārtikas krājumi. Tāpat vienošanās paredzēja pienākumu uzņēmumam nodrošināt NBS nepieciešamās pārtikas ražošanu un piegādi kara gadījumā, iepriekš norādījusi AM.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka iepirkuma "Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi NBS vajadzībām" komisijas vadītājs bija Ezeriņš, komisijas vadītāja vietniece - Rinalda Grīna, bet sekretāre - Aija Ādmine.

Komisijas locekļi bija Imants Freibergs, Kārlis Sudrabs, Sanita Vaidere, Ervīns Skudra, Inga Akmeņkalna-Avana un Valdis Verners. Komisijas loceklis Igors Marčenko darbojies laikā no 2021.gada 18.oktobra līdz 2022.gada 21.martam.

Lai ar kriminālprocesuālām metodēm pārbaudītu, vai iepirkuma procedūras laikā no 2021.gada 18.oktobra līdz šī gada 10.janvārim īstenoti noziedzīgi nodarījumi, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 3.martā sācis kriminālprocesu. Kriminālprocess sākts pēc trīs Krimināllikuma pantiem par nepatiesu ziņu par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā norādīšanu deklarācijā, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu.

Saskaņā ar LETA vēstīto un "Nekā personīga" ziņoto tiesības uz aizstāvību ir toreizējam iepirkuma komisijas loceklim Ezeriņam, SIA "Zītari LZ" izpilddirektoram Jurim Zeltiņam, kā arī diviem bijušā aizsardzības ministra Arta Pabrika padomniekiem Valdim Verneram un Aivaram Tiesnesim.

Tikmēr Ģenerālprokuratūra pārbaudē secinājusi, ka armijas vadība, parakstot līgumu ar "Zītari LZ" par pārtikas piegādi, nav izvērtējusi būtiskus organizatoriska rakstura jautājumus un nav nodrošinājusi vienotu un skaidru pārtikas piegādes līgumu noslēgšanas kārtību pārejas periodam.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu