Valdība lemj paaugstināt karavīru atalgojumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ēriks Kukutis (Aizsardzības ministrija)

Otrdien valdība lēma no 1.jūlija palielināt karavīru atalgojumu vismaz valsts vidējās algas apmērā, jeb 35% virs valstī noteiktās minimālās mēneša darba samaksas kareivju un instruktoru sastāva zemākajai mēnešalgas likmei.

Projekts paredz grozīt karavīru mēnešalgas likmes, lai nodrošinātu karavīru mēnešalgas izdienas gadu skalas tvēruma izlīdzinājumu karavīru sastāviem, kā arī precizētu karavīru mēnešalgu likmes atbilstoši Valsts kontroles 2022.gada revīzijas ziņojumā "Nacionālo bruņoto spēku personāla politikā veikto pasākumu efektivitāte" ietvertajiem ieteikumiem par profesionālā dienesta karavīru atlīdzību, kur karavīru piesaistei un noturēšanai ir norāde par nepieciešamību nodrošināt profesionālā dienesta karavīru atlīdzības konkurētspēju darba tirgū.

Aizsardzības ministrijā norāda, ka jau no šī gada sākuma profesionālā dienesta karavīra mēnešalga nav konkurētspējīga.

Iepriekšējo grozījumu ietvarā jaunais karavīrs par pirmo izdienas gadu un kareivja dienesta pakāpi saņem mēnešalgu 630 eiro apmērā. Šī summa bijusi par vismaz 26% lielāka nekā minimālā mēneša darba samaksa 2022.gadā, kad minimālā alga bija 500 eiro mēnesī.

Vēsturiski viskonkurētspējīgākā nobīde, kā procents virs minimālās - mazkvalificēta darba spēka zemākā līmeņa amatiem piemērojamās - mēneša darba algas, bija 2019. un 2020.gadā ar 38%.

Grozījumu projekts paredz noteikt karavīru atalgojuma pieaugumu līdz vidējam rādītajam starp vēsturiski lielāko nobīdi no minimālās mēnešalgas valstī - 38% un Valsts kontroles revīzijas ziņojumā minētajiem 33%, proti 35% palielinājumu virs valstī noteiktās minimālās mēneša darba samaksas kareivju un instruktoru sastāva zemākajai mēnešalgas likmei.

Lai veicinātu Nacionālo bruņoto spēku ilgtspēju un personālsastāva kapacitāti, stiprinot kvalificētu un pieredzējušu speciālistu motivāciju turpināt dienēt Nacionālajos bruņotajos spēkos, virsnieku sastāva mēnešalgai ir jābūt konkurētspējīgai salīdzinājumā ar vidējo mēnešalgu valstī. Pieredzējušu karavīru saglabāšana bruņotajos spēkos stiprina Nacionālo bruņoto spēku operacionālās spējas, jo īpaši, ņemot vērā šī brīža ģeopolitisko situāciju. un pastiprinātu kaujas spēju uzturēšanas nepieciešamību, kā arī dienesta uzdevumu intensitāti. Konkurētspējīgs atalgojums paaugstinās karavīru sociālo garantiju līmeni, uzlabos to sasaisti ar personāla karjeras un profesionālās izaugsmes kritērijiem, balstoties uz militārajam dienestam nepieciešamo zināšanu, operacionālās pieredzes un kvalifikācijas līmeņa sasniegšanu.

Ņemot vērā minimālās mēneša darba algas paaugstināšanu, pilnveidotas karavīru mēnešalgas likmes kareivju un instruktoru sastāvam zemākā likme ir balansēta, ņemot vērā kopš 2023.gada 1.janvāra valstī noteikto minimālo mēneša darba algu 620 eiro, nodrošinot vismaz 35% pārsvaru, un virsnieku sastāva mēnešalgas likmes tabulas mazākā likme ir tuvināta vidējai darba algai valstī 2022.gada trešajā ceturksnī - 1362 eiro.

Vienlaikus, analizējot esošo kareivju, instruktoru un virsnieku sastāva izdienas pieauguma apstāšanos, kā arī tuvākajos gados potenciālo personālu ar izdienām virs 42 gadiem, identificēta nepieciešamība vienādot kareivju un instruktoru sastāva tabulas izdienas garumu ar virsnieku sastāva tabulas izdienas garumu, tai skaitā samazināt virsnieku izdienas pieauguma apstāšanās robežu no "52. un katru turpmāko izdienas gadu" uz "42.un turpmāko izdienas gadu".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu