Krievu Mi-8 pilotam sola $500 000 atlīdzību par dezertēšanu un iznīcinātāju rezerves daļu nodošanu Ukrainai (12)

TVNET/UKRAINSKA PRAVDA
CopyLinkedIn Draugiem X
Mi-8 pilots Maksims Kuzminovs
Mi-8 pilots Maksims Kuzminovs Foto: EPA/Scanpix

Ukrainas televīzijā svētdien demonstrētā dokumentālajā filmā interviju sniedzis krievu militārā helikoptera Mi-8 pilots Maksims Kuzminovs, kurš augustā nolaidās ukraiņu bāzes teritorijā Harkivā un nodevis Ukrainai Su-27 un Su-30 iznīcinātāju rezerves daļas. Ukrainas Galvenās izlūkošanas pārvaldes pārstāvis apstiprinājis, ka Kuzminovs saņems 500 000 ASV dolāru lielu atlīdzību.

Ziņas par Ukrainas Bruņoto spēku bāzē nolaidušos krievu Mi-8 helikopteru izplatījās 23.augustā. Uzreiz nebija skaidrs, kas noticis. Sākotnējā versija bija tāda, ka Ukrainas specdienesti esot ar viltu iemānījuši krievu pilotu Ukrainas kontrolētajā teritorijā. Tika ziņots, ka notikušais bijis iznākums Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes īstenotai sešus mēnešus ilgai operācijai.

28 gadus vecais Kuzminovs intervijā atklāj, kas patiesībā notika.

Viņš norāda, ka pats esot gribējis dezertēt no Krievijas armijas. "Es sazinājos ar Ukrainas izlūkdienestu pārstāvjiem, izskaidroju savu situāciju. Viņi man piedāvāja tādu variantu: nāc vien, mēs garantējam tavu drošību, garantējam jaunus dokumentus, garantējam atlīdzību," viņš stāsta.

2022.gada aprīlī Ukrainā tika pieņemts likums, kas ļauj izmaksāt atlīdzību Krievijas militārpersonām, kuras nodevušas Ukrainai bruņojumu. Atlīdzības apmērs atkarīgs no tā, cik vērtīgs ir nodotais bruņojums, taču tā nevar pārsniegt vienu miljonu dolāru.

Kāda lidojuma laikā Kuzminovs atradies Ukrainas robežas tuvumā. "Es nodevu savu atrašanās vietu. Teicu: pamēģināsim, neesmu pārāk tālu. Pieņēmis galīgo lēmumu, es lidoju ļoti nelielā augstumā un ar izslēgtu signālu. Neviens nesaprata, kas notiek," stāsta pilots.

Viņš nolaidās Ukrainas teritorijā, kur tika sagaidīts.

Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) priekšnieks Kirilo Budanovs augustā sacīja, ka helikopterā atradušies vēl divi cilvēki. "Kad viņi saprata, kur nolaidušies, viņi mēģināja bēgt. Diemžēl viņi tika likvidēti. Mēs būtu  gribējuši saņemt viņus dzīvus, taču kā ir, tā ir," teica Budanovs.

Pirms Kuzminova dezertēšanas ukraiņi esot palīdzējuši no Krievijas izvest visu pilota ģimeni.

Kuzminovs intervijā vērsās pret Krievijas izplatīto dezinformāciju. "Patiesība ir tāda, ka šeit nav nekādu nacistu vai fašistu. Tas ir briesmīgi, kas šajā zemē notiek, - slepkavošana, asaras, asinis. Cilvēki vienkārši nogalina viens otru. Tas ir tas, kā es to saprotu, un es negribu būt tajā iesaistīts," viņš norāda.

"Tas, kas šobrīd notiek, ir vienkārši genocīds pret ukraiņu tautu," turpina Kuzminovs. "Mana motivācija bija tāda, ka es negribēju piedalīties šajos noziegumos. Ukraina noteikti uzvarēs šai karā, jo cilvēki ir ļoti vienoti. Pirms tam viņi tādi nebija, bet tagad ir ļoti vienoti. Visa pasaules viņiem palīdz, jo cilvēka dzīvībai ir vērtība."

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu