Kaujas operācija, ko "Hamas" uzsāka pret Izraēlu dienu pēc 1973. gada Jomkipura kara gadadienas, ir ļoti līdzīga pirms 50 gadiem notikušajam konfliktam. Abi pārdrošie un negaidītie uzbrukumi pārsteidza Izraēlu un nāvējoši iedragāja tās neiedragājamības izjūtu. Vēl nav zināms, vai "Hamas" uzbrukums, līdzīgi kā 1973. gadā, izraisīs tektoniskas pārmaiņas Izraēlas politikā un valsts attiecībās ar palestīniešiem.

1973. gadā Ēģipte un Sīrija pārsteidza Izraēlu, iebrūkot dziļi tās teritorijā. Konflikta sākumā situācija bija tik smaga, ka aizsardzības ministrs Moše Dajans ieteica izmantot kodolieročus. Agranata komisija, kurai vēlāk tika uzdots izmeklēt karu, ar terminu conceptziyya (koncepcija) apzīmēja izlūkdienestu augstprātību. Izraēlas militārā izlūkdienesta "koncepcija" bija tāda, ka tā kā Izraēlas ugunsspēks ir ievērojami lielāks, tas atturēs arābus no uzbrukuma. Proti, tika uzskatīts, ka Ēģipte neuzbruks, kamēr tai nebūs pietiekamas gaisa spēku jaudas, lai uzbruktu mērķiem Izraēlas iekšienē un gūtu pārsvaru pār Izraēlas gaisa spēkiem.

Šodien šīs organizācijas ir pieķērušās jaunai "koncepcijai", proti, ka Izraēlas pārliecinošais spēks spēj atturēt "Hamas" no jauna kara uzsākšanas. Izraēlas politiskā elite premjerministra Benjamina Netanjahu vadībā ticēja, ka periodiskie palestīniešu vardarbības uzliesmojumi ir viegli savaldāms traucēklis un ka okupētie vienkārši samierināsies ar nebeidzamu okupāciju.

"Hamas" operācija apliecina šīs pieejas kļūdainumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X