Vācijā tiks izveidota jauna galēji kreisā partija (5)

Papildināts
TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Kay Nietfeld / DPA

Viena no ietekmīgākajām Vācijas politiķēm galēji kreiso nometnē Zāra Vāgenknehta, pametot savu līdzšinējo partiju "Die Linke" (Kreisie), pirmdien paziņojusi par jaunas kreiso ekstrēmistu apvienības veidošanu.

Pēc Vāgenknehtas paziņojuma "Die Linke" frakcijas vadītājs Dītmars Barčs pavēstīja, ka desmit no 38 "Die Linke" deputātiem ir pametuši partiju. Taču Barčs sacīja, ka desmit politiķi pagaidām vēlas palikt frakcijas sastāvā.

"Mūsu parlamenta frakcija par to lems suverēni un mierīgi," paziņoja Barčs. Viņš sacīja, ka deputātu lēmums izstāties ir bezatbildīgs un nepieņemams. Ja vairāk nekā divi no 38 "Die Linke" frakcijas locekļiem pamet vai tiek izslēgti, partija zaudē parlamenta frakcijas statusu.

"Zāras Vāgenknehtas alianse" sākotnēji iecerēta kā biedrība, taču, domājams, tā būs tikai pirmais solis jaunas partijas veidošanā. Savu rīcību viņa pamato ar nepieciešamību aizpildīt tukšo politisko nišu, jo daudzi ļaudis jūt, ka tos neviena no esošajām partijām vairs nepārstāv.

"Die Linke" pret Vāgenknehtas iecerēm izturas ļoti noraidoši. Pēdējo gadu laikā Vāgenknehtas attiecībās ar daļu partijas kolēģu izveidojusies liela plaisa, jo daudzus neapmierina viņas vēršanās pret pasākumiem Covid-19 pandēmijas ierobežošanai, aicinājumi ierobežot imigrāciju un pārtraukt ieroču piegādes Ukrainai.

Par savu dalību jaunās apvienības dibināšanā jau paziņojuši vairāki galēji kreisie politiķi, tai skaitā pašreizējā "Die Linke" līdzpriekšsēdētāja Amira Mohameda Ali, "Die Linke" Bundestāga frakcijas loceklis Kristiāns Leije, un uzņēmējs Ralfs Zuikats.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem, kurus publicējis laikraksts "Bild am Sonntag", 27% vāciešu pieļāvuši iespēju balsot par Vāgenknehtas vadītu partiju, lai gan viņa vēl nav nodevusi atklātībai nedz savu programmu, nedz iespējamo līdzgaitnieku vārdus.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu