Igaunija austrumu robežas sauszemes infrastruktūru plāno pabeigt 2025.gadā

TVNET/LETA/ERR
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: JANIS LAIZANS/REUTERS

Igaunijas austrumu robežas sauszemes infrastruktūra tiks pabeigta līdz 2025.gada beigām, un līdz tam laikam daļa no tās ir jāaprīko ar novērošanas iekārtām, paziņoja Igaunijas Iekšlietu ministrijas Robežsardzes politikas departamenta vadītājs Janeks Megi.

Parlamenta īpašās valsts budžeta kontroles komisijas sēdē viņš teica, ka ar pietiekamu finansējumu, visas robežas izbūvi varētu pabeigt līdz 2027.gadam.

"Mēs paredzam, ka sauszemes robežas infrastruktūra tiks izveidota līdz 2025.gada beigām un novērošanas aprīkojums - līdz 2026.gada beigām. Tas ir skaidri ieplānots budžetā un tiek projektēts," Megi sacīja.

Viņš informēja, ka paralēli notiek monitoringa sistēmu izbūve Narvas upē, un pašlaik tiek būvētas 15 novērošanas stacijas.

"Mums ir nauda novērošanas pozīcijām, bet mēs joprojām meklējam iespējas un līdzekļus monitoringa iekārtu finansēšanai," piebilda Igaunijas Iekšlietu ministrijas pārstāvis. Kā iespējamos finansējuma avotus viņš minēja dažādus Eiropas Savienības fondus, kā arī Amerikas Savienoto Valstu atbalstu.

Megi piebilda, ka saskaņā ar pašlaik izstrādāto redzējumu Igaunijas austrumu robežas izbūvi pilnībā varētu pabeigt līdz 2027.gada beigām, ja būs pieejami līdzekļi, un, rēķinot pēc šodienas cenām, tam nepieciešami papildu 55 miljoni eiro.

"Mūsu vīzija ir tāda, ka robeža būs simtprocentīgi pārklāta ar tehnisko novērošanu, ka viss būs redzams, ka mēs varēsim redzēt zemu lidojošus objektus, arī bezpilota lidaparātus," klāstīja ministrijas eksperts.

Viņš piebilda, ka valdība ir paātrinājusi robežas izbūvi ārējo apstākļu dēļ, pēdējo reizi tas esot noticis, kad Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko uzsāka kaimiņvalstu robežas uzbrukumu.

"Lai gan sākotnēji bija plānots, ka sauszemes robežu infrastruktūra tiks pabeigta līdz 2026.gada beigām, 2021.gada lēmumi šo [termiņu] pārcēla uz 2025.gada beigām," Megi teica.

Arī Policijas un robežsardzes departamenta ģenerāldirektors Egerts Beļičevs parlamenta komisijas sēdē uzsvēra, ka austrumu robežas sauszemes daļas infrastruktūra: ceļi, žogi, pievedceļi tiks pabeigta līdz 2025.gada beigām, kā tika panākta vienošanās.

Tas attiecas uz visu sauszemes robežu, izņemot posmu pie Verskas, kur dabiskie šķēršļi ir tik labi, ka infrastruktūras izbūve nav tik kritiski svarīga, teica Beļičevs.

"Iespējams, ka viss līdz šim posmam tiks uzbūvēts līdz 2025.gadam, un līdz tam laikam arī daļēji pārklāts ar novērošanas iekārtām," viņš teica.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu