Dombrovskis: Sankcijas pret Krieviju dod savu rezultātu (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis.
Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis. Foto: Lita Millere/LETA

Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju dod savu rezultātu, šādu vērtējumu intervijā aģentūrai LETA pauda Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV).

"Kopumā sankcijas savu rezultātu dod. Piemēram, ja mēs skatāmies uz Krievijas lielāko budžeta ieņēmumu avotu, kas ir naftas un naftas produktu eksports, tad Krievijas ieņēmumi no naftas eksporta, salīdzinot ar pagājušo gadu, šogad ir samazinājušies par apmēram trešdaļu. Tur liela ietekme ir ES noteiktajam naftas embargo un G7 noteiktajiem naftas cenu griestiem," sacīja politiķis.

Dombrovskis gan atzīmēja, ka jārēķinās ar to, ka daudzas pasaules valstis šīm sankcijām nav pievienojušās, tostarp tādas lielas valstis kā Ķīna un Indija, un līdz ar to Krievija aktīvi meklē alternatīvus noieta tirgus.

"Arī Krievijas finansiālā situācija ir samērā sarežģīta. Rubļa kurss ir krītošs, Krievijas centrālā banka to aizstāv un attiecīgi ir bijusi spiesta palielināt procentu likmes nu jau līdz 15%. Salīdzinājumam, Eiropas Centrālās bankas galvenā bāzes refinansēšanas likme pašlaik ir 4,5%. Tas arī negatīvi ietekmē Krievijas ekonomiku un iedzīvotāju pirktspēju. To ietekmē arī pietiekami augstā inflācija, kas ir vērojama Krievijā," turpināja komisārs.

Dombrovskis norādīja, ka Krievija ir pārgājusi "uz tādu kā kara ekonomiku", kad trešdaļa no Krievijas budžeta tiek novirzīta militārajām vajadzībām un tiek strauji kāpināts militārās ražošanas apjoms. Tādēļ arī no ES un no Rietumvalstu puses kopumā ir svarīgi koncentrēties uz militārās kapacitātes stiprināšanu, "jo Krievija acīmredzami būs gatava šo karu turpināt, un nevar izslēgt, ka arī vēlēsies uzsākt jaunus karus".

Politiķis atzīmēja, ka jaunākajās ES sankciju paketēs bez jaunu sankciju noteikšanas liels uzsvars ir arī uz kontroles pasākumu pastiprināšanu, lai vērstos pret jau esošo sankciju apiešanu.

"Galvenie Krievijas ieņēmumu avoti jau ir pakļauti sankcijām. Sankcijām ir pakļauts arī pietiekami plašs gan fizisku, gan juridisku personu loks, kas ir saistīts ar Krievijas agresiju pret Ukrainu. Līdz ar to sankciju ziņā tiešām daudz kas jau ir izdarīts, un pašreiz fokuss ir uz cīņu ar sankciju apiešanu, jo Krievija aktīvi meklē veidus, kā to darīt. Tas ir pastāvīgs darbs, kam pastāvīgi ir jāpievērš uzmanība, lai sankciju apiešanu minimizētu," sacīja Dombrovskis, piebilstot, ka ir bijušas sarunas arī par citiem iespējamiem sankciju veidiem, bet par tiem vēl nav panākta ES dalībvalstu vienprātība.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu