Reaģējot uz hutiešu uzbrukumu, dāņu firma uz 48 stundām pārtrauc pārvadājumus caur Bābelmandeba šaurumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Dānijas jūras kravu pārvadājumu kompānija "Maersk" svētdien paziņoja, ka uz 48 stundām pārtrauc pārvadājumus caur Bābelmandeba šaurumu, šādi reaģējot uz Jemenas hutiešu uzbrukumu tās kuģim.

Kompānijas kuģis "Maersk Hangzhou", kam ir Singapūras karogs, bija ceļā no Singapūras uz Portsuecu Ēģiptē, kad Bābelmandeba šaurumā tam trāpīja hutiešu raidīta raķete. Tā gan nenodarīja vērā ņemamus bojājumus un kuģis turpināja ceļu.

Pēc tam pie kuģa četrās laivās ieradās hutiešu kaujinieki, kas gribējuši kuģi ieņemt. Taču piesteidzās ASV karakuģi, no kuriem pacēlās helikopteri, kas trīs laivas nogremdēja un tajās esošie kaujinieki gāja bojā, bet ceturtajai laivai izdevās aizbēgt, pavēstīja ASV bruņotie spēki.

Ņemot vērā šo incidentu, nepieciešams izvērtēt drošības situāciju, tādēļ kompānijas kuģi 48 stundas nedosies caur Bābelmandeba šaurumu, kas savieno Sarkano jūru un Adenas līci, norādīts "Maersk" paziņojumā.

Kopš 7.oktobrī sākās karš starp Izraēlu un Gazas joslā valdošo palestīniešu grupējumu "Hamās", Irānas atbalstītie hutieši Jemenā uzbrūk šim kuģu maršrutam ar raķetēm un droniem, apgalvojot, ka pārvadātās kravas tiek vestas uz Izraēlu vai kuģi ir saistīti ar Izraēlu.

Šo uzbrukumu dēļ vairākass jūras kravu pārvadājumu kompānijas, tostarp "Mediterranean Shipping Company" (MSC), "CMA CGM", "Hapag-Lloyd" un "Maersk", nolēma izmantot alternatīvu maršrutu ap Labās cerības ragu Āfrikas dienvidos. Šis maršruts ir par aptuveni 6500 kilometriem garāks un sadārdzina pārvadājumus.

Ceturtdien "Maersk" paziņoja par pārvadājumu atsākšanu caur Bābelmandeba šaurumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu