Šolcs un Baidens aicina ASV Kongresu vienoties par palīdzību Ukrainai (2)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

ASV prezidents Džo Baidens un Vācijas kanclers Olafs Šolcs, tiekoties Vašingtonā, brīdināja Rietumvalstis neatslābt Ukrainas atbalstīšanā un aicināja ASV Kongresu vienoties par palīdzību Ukrainai.

Šolcs sacīja, ka gadījumā, ja ASV Kongress nespēs vienoties par turpmāku finansējumu Kijivas atbalstam, tiks apdraudēta Ukrainas bruņoto spēku spēja aizsargāt valsti pret Krievijas iebrukumu.

ASV atbalsts Ukrainai ir "būtisks", pauda Vācijas kanclers.

Pēc apmēram stundu un 45 minūtes ilgās sarunas ar Baidenu Šolcs sacīja, ka abu valstu līderi tic ASV Kongresa spējai vienoties par palīdzības sniegšanu Ukrainai.

Baidens, kurš mēnešiem ilgi cenšas ASV parlamentā panākt miljardiem dolāru piešķiršanu Ukrainai, ir brīdinājis, ka Kongresa lēmums nepiešķirt Ukrainai palīdzību "tuvotos noziedzīgai nolaidībai".

Pirms tikšanās Šolcs sacīja, ka finansējums ir būtisks arī tādēļ, lai Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam dotu skaidru vēstījumu par stingru Rietumu atbalstu. Viņš nosodīja melus, ko Putins izplata par karu.

Savukārt Baidens uzslavēja Vāciju par tās atbalstu Ukrainai.

"Jūs esat izdarījuši to, ko neviens neuzskatīja par izdarāmu. Jūs šogad esat divkāršojuši Vācijas militāro palīdzību Ukrainai. Un tas ir patiešām svarīgi,"

sacīja ASV prezidents.

"Mums tagad ir jāpastiprina un jādod savs ieguldījums," pirms sarunas teica Baidens.

Šolca un Baidena tikšanās bija centrālais notikums Vācijas kanclera īsajā 24 stundu vizītē ASV galvaspilsētā, kas bija viņa trešais šāds brauciens, kopš Šolcs 2021.gadā kļuva par kancleru.

ASV Kongresa republikāņi līdz šim ir bloķējuši turpmāku palīdzības paketi Ukrainai, savukārt Šolcs ir centies pierunāt citus Eiropas līderus būtiski palielināt finansējumu un ieroču piegādes Ukrainas militārajiem spēkiem.

Šolca lobēšanas centieni ir īpaši vērsti uz vairākām lielām, bagātām Eiropas valstīm, piemēram, Franciju, Spāniju un Itāliju.

Ceturtdienas vakarā Šolcs pusdienoja Vācijas vēstnieka rezidencē kopā ar ASV senatoriem, tostarp Republikāņu partijas pārstāvjiem. Arī šīs tikšanās laikā galvenais temats bija palīdzība Ukrainai.

Iepriekšējais ASV prezidents Donalda Tramps, kurš, visticamāk, būs republikāņu kandidāts, lai novembrī gaidāmajās vēlēšanās sacenstos par ASV prezidenta amatu ar demokrātu Baidenu, ir kritizējis turpmāku palīdzību Ukrainai.

Šolcs un Baidens apsprieda arī gaidāmo NATO samitu Vašingtonā un karu Tuvajos Austrumos.

Vācijas kanclers uzstāja, ka jebkādai Izraēlas rīcībai palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamās" kontrolētajā Gazas joslā ir jābūt saskaņā ar starptautiskajām tiesībām.

Kā paziņoja Baltais nams, abu valstu līderi apsprieda centienus novērst eskalāciju reģionā un uzsvēra nepieciešamību aizsargāt civiliedzīvotājus Gazā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu