ASV eksperti apstiprina, ka krievi Ukrainā sākuši izmantot “Starlink” internetu (4)

TVNET/UNIAN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV militārais portāls “Defence One” ziņo, ka Krievijas karaspēks patiešām var izmantot “Starlink” sistēmas frontes līnijā. Ukrainas puse pirmo reizi “pirms vairākiem mēnešiem” atklāja “Starlink” sistēmas Krievijas karaspēkā, portāls citē Ukrainas militārpersonu teikto. Kopš tā laika Krievijas pusē satelītu sistēmu izmantošana ir tikai gājusi plašumā.

“Kad to būs simtiem, mums būs grūti dzīvot,” sacīja viens no Ukrainas militārajiem virsniekiem.

Krievijas Federācija sistēmas pērk ar trešo valstu starpniecību, ir pārliecināti armijnieki. “Es esmu pārsteigts, ka viņi to nedarīja agrāk,” teica viens no viņiem.

“Krievijas veiktā “Starlink” izmantošana saasina problēmas, ar kurām saskaras Ukrainas bruņotie spēki, kuriem jau tā trūkst munīcijas. Piemēram, Ukrainas artilērijas vienības dienā izšauj aptuveni 2000 šāviņu,” raksta žurnālisti.

Pats uzņēmums nesen paziņoja, ka tas neveic uzņēmējdarbību Krievijā un ka “Starlink” darbs Krievijas teritorijā ir vienkārši bloķēts. Tomēr Maskava vismaz var izmantot šīs sistēmas Ukrainas teritorijā, sacīja Hudzonas institūta vecākais pētnieks Braiens Klārks.

“Krievija varētu vienkārši nodrošināt viltus GPS signālu “Starlink” terminālim, lai tas domātu, ka lietotājs atrodas Ukrainas kontrolētajā teritorijā,” sacīja Klārks.

Publikācijā arī norādīts, ka vairāki Krievijas uzņēmumi jau pārdod “Starlink” Krievijā militāram un civilam lietojumam.

Pirmie “Starlink” termināļi Ukrainā parādījās 2022. gada 26. februārī. Tolaik Ukrainai piekļuvi tiem piešķīra Īlona Maska uzņēmums “SpaceX”.

Tomēr sešus mēnešus vēlāk, 2022. gada septembrī, “SpaceX” lūdza Pentagonam finansēt termināļu turpmāko darbību Ukrainā. Miljardieris to skaidroja ar to, ka uzņēmumam ir jātērē nauda ne tikai nepārtrauktas saziņas nodrošināšanai, bet arī kiberaizsardzībai pret Krievijas hakeriem, kuri pastāvīgi mēģina uzlauzt sistēmu.

Pēc tam Īlons Masks sacīja, ka viņš ļoti baidās no “konflikta eskalācijas”. Tas, viņaprāt, varētu novest pie Trešā pasaules kara sākuma, kas savukārt novestu pie kodolieroču izmantošanas.

Uz šī fona CNN pagājušā gada rudenī ziņoja, ka Īlons Masks esot devis rīkojumu slēgt “Starlink”, lai traucētu Ukrainas uzbrukumam Krimai.

Kādu dienu Ukrainas militārpersonas sociālajā tīklā “X” rakstīja par to, ka Krievijas Federācija ir sākusi izmantot “Starlink” sistēmas frontes līnijā. Saskaņā ar viņu rīcībā esošo informāciju Kremlis jau iepriekš karā ir izmantojis “Starlink”, taču tie bijuši atsevišķi gadījumi. Tagad tas ir kļuvis masveidīgi.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu