Ukrainā par trešdaļu sarukušas spējas notriekt “Shahed” dronus; eksperts skaidro iemeslus

TVNET/UNIAN
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Saskaņā ar statistikas datiem Ukrainā pēdējo divu mēnešu laikā aptuveni par trešdaļu vai 33% procentiem sarukuši “Shahed” uzbrukuma dronu notriekšanas rādītāji. Militārais eksperts, militārais pilots-instruktors un rezerves pulkvedis Romāns Svitans skaidro, ka tas noticis vairāku faktoru dēļ.

Eksperts norāda, ka pirmām kārtām ir mainījušies “Shahed” dronu pārvietošanās maršruti. Tagad tie darbojas pārsvarā gar frontes zonu 30 līdz 50 kilometru dziļumā. Tieši tas ir iemesls, kāpēc statistika ir mainījusies. “Viņi ir mainījuši mērķus, viņi apzinās, ka "šahedi", kas iegājuši dziļi Ukrainas teritorijā, tiek notriekti,” Svitans sacīja Ukrainas 24. kanāla ēterā.

Pēc viņa teiktā, Ukraina ir izveidojusi tūkstošiem mobilo grupu, kas izseko bezpilota lidaparātus. Tāpēc ienaidnieks ir sācis vairāk izmantot dronus piefrontes un pierobežas teritorijā.

“Šāda krievu taktika līdz šim joprojām dod viņiem iespēju maksimāli efektīvi izmantot “Shahed” dronus. Taču es domāju, ka mūsu pretgaisa aizsardzībai tagad būs sava nozīme. Mums ir jāizvieto mobilas grupas gar frontes līniju, gar robežu, lai pārtvertu “Shaheds” , tiem tuvojoties.

Un vēl labāk - iesaistīt daļu aviācijas, taču ne kaujas, bet gan vieglo dzinēju aviāciju. Mums ir pietiekams skaits pilotu, kas var veikt kaujas uzdevumus ar vieglo dzinēju lidmašīnām. Pēc manām aplēsēm, tādu ir tūkstošiem. Turklāt jūs varat pilotēt ar vieglo dzinēju lidmašīnu līdz pat 70 gadu vecumam. Ja pēc 50 gadiem mēģināsiet iekāpt kaujas lidmašīnā - mediķi jums neļaus, bet uz vieglās lidmašīnas līdz 70 gadu vecumam šos uzdevumus varēja veikt pat tādi vectētiņi kā es,” - piebilda Svitans.

Arī 10. februāra naktī krievi ar bezpilota lidaparātiem uzbruka Ukrainai. Triecieni tika veikti Harkovā, Nemišļanskas rajonā. Izcēlās ugunsgrēks, kurā nodega vairāk nekā 10 mājas. Bojā gāja 7 cilvēki, to vidū ģimene ar trim maziem bērniem.

Krievijas Federācija 10. februāra vakarā atkal palaida bezpilota lidaparātus. No 11. februāra plkst. 02.15 uzbrukums joprojām turpinājās. Vairākos rajonos bija dzirdami sprādzieni.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu