Bundesvērs ir bezpalīdzīgs pret droniem, kas, iespējams, izspiego ukrainas karavīru apmācību vietas (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Vācijas Bundesvērs ir pamanījis aizdomīgu dronu pārlidojumus vismaz četrās vietās Bavārijā, Reinzemē-Pfalcā un Saksijā-Anhaltē. Domājams, ka lidojošie “izlūki” ir ieinteresēti izspiegot Ukrainas karavīru apmācību. Taču nevienam nav skaidrs, ko ar tiem iesākt un kā rīkoties.

Vācijas bruņotie spēki arvien biežāk novēro nesankcionētus dronu pārlidojumus savās bāzēs Vācijā. Pagaidām nav atrasts veids, kā izbeigt šīs iespējamās spiegošanas darbības. “Pēdējā laikā šādu incidentu skaits ir pieaudzis,” televīzijas kanālam n-tv sacīja Bundesvēra Teritoriālās pavēlniecības pārstāvis. Šajā kontekstā viņš arī norādīja uz pastiprinātu karavīru modrību attiecībā uz iespējamiem spiegošanas mēģinājumiem.

Saskaņā ar Militārās pretizlūkošanas dienesta (MAD) sniegto informāciju šie mēģinājumi ir vērsti arī uz Ukrainas karavīru apmācību Vācijā. Aizdomīgi gadījumi ir reģistrēti Vildflekenē Bavārijā, Grafenvērē un Idara-Oberšteinā Reinzemē-Pfalcā, kā arī Altengrabovas militārajā mācību poligonā Saksijā-Anhaltē.

Fakts, ka līdz šim militāro objektu tuvumā nav aizturēts neviens dronu pilots, iespējams, ir saistīts arī ar sarežģīto atbildību. Saskaņā ar Teritoriālās pavēlniecības sniegto informāciju Bundesvēra karavīriem ir atļauts novērst noziedzīgus nodarījumus pret Bundesvēru, kā arī aizturēt cilvēkus saskaņā ar tiesību aktiem. Vajadzības gadījumā tos, tāpat kā visus konfiscētos dronus, nodotu policijai turpmākai izmeklēšanai. Tomēr ārpus Bundesvēra īpašumiem par personu vajāšanu un, ja nepieciešams, aizturēšanu, ir atbildīga policija, ko apstiprina arī Federālā iekšlietu ministrija: “Federālo zemju policijas spēki parasti ir atbildīgi par policijas pasākumiem aizdomīgu dronu pārlidojumu gadījumā Bundesvēra objektos.”

Tas, ka novērotos dronus vismaz daļēji var saistīt ar Krievijas izlūkdienestu darbību, pagaidām ir tikai darba hipotēze, jo neviens vēl nav aizturēts un notiesāts. Tomēr, tā kā šādi uzkrītoši dronu pārlidojumi tika novēroti tieši Ukrainas karavīru apmācību sākumā un beigās, ir “samērā skaidrs, kas ar to varētu būt saistīts”, pagājušajā rudenī skaidroja Militārās pretizlūkošanas dienesta (MAD) prezidente Martina Rozenberga.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu